
![]() |
Gondoltad volna, hogy házilag ketchupot is készíthetsz? Megmutatjuk, hogyan! |
Hozzánk hasonlóan te is azt gondoltad, hogy a müzli csak az utóbbi egy-két évtizedben lett népszerű? Tévedsz, ugyanis már a 19. században is ették Svájcban, a parasztok mindennapi eledele volt a kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, tejből és dióból álló keverék. A világ azonban csak akkor ismerte meg ezt a finomságot, amikor egy zürichi orvos, dr. Maximilian Oscar Bircher-Benner vidéki utazása után megalkotta saját müzlikeverékét.
A doki müzlije
A Bircher Müeslit aztán a saját páciensein tesztelte, úgy tűnik, elég nagy sikerrel, hiszen a termék világhírűvé vált. Ha meg akarod csinálni a doki-féle verziót, akkor egy adaghoz vegyél 2 evőkanál gabonapelyhet (zab-, köles- vagy búzapehely), 2 evőkanál tejszínt vagy joghurtot, 1 evőkanál aprított mogyorót vagy mandulát, 1 frissen reszelt almát, 1 teáskanál citromlevet, illetve édesítésnek ízlés szerint mézet, barna cukrot vagy melaszt. Keverd össze, öntsd fel tejjel, és máris kész az egészséges, tápanyagban és energiában gazdag reggeli.
Mi kell egy müzlibe?
![]() |
Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde |
Mielőtt nekiállsz az otthoni müzligyártásnak, érdemes figyelembe venned, hogy a helyesen összerakott müzliben elengedhetetlenek a következő összetevők.
Gabonapelyhek: ez lehet zab, búza, rizs, árpa, rozs és ezek variációi, valamint natúr kukoricapehely.
Olajos magvak: választhatsz diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát, tökmagot, lenmagot, szezámmagot, pekándiót, fenyőmagot, kesudiót stb.
Gyümölcsök: akkor jársz a legjobban, ha friss, szezonális gyümölcsöt keversz a müzlidbe, de persze aszalt gyümölcsökkel, mazsolával is variálhatod.
Természetes édesítők: érdemes a szervezet számára könnyebben feldolgozható édesítő anyagot választani, így például mézet, gyümölcscukrot, nyírfacukrot, steviát, ezeket a nagyobb élelmiszerboltokban, illetve piacokon mind beszerezheted.
Mi ne legyen a müzliben?
Vannak olyan anyagok, amiknek egyáltalán nem szabadna benne lennie a müzliben, ha azonban végigböngészed a bolti müzlik összetételét (ajánlott!), rendre feltűnnek: csokoládé, instant kakaópor, mesterséges édesítőszerek, cukor, mesterséges adalékok, térfogatnövelő szerek, sűrítőanyagok, aromatizált készítmények, aromák.
Müzli házilag
Ezeket látva már nem is kell magyaráznunk, milyen előnyökkel jár, ha magad készíted el a müzlidet, így kizárólag olyan alkotóelemek kerülhetnek bele, amiket kedvelsz, illetve amik valóban egészségesek.
A felsorolt hozzávalók alapján bármikor összeállíthatsz magadnak egy ízlésednek megfelelő müzlikeveréket, amit nagyon kevés olajjal összeforgatva, sütőpapírra terítve, néha megkeverve 20-25 perc alatt meg is süthetsz. (Ebbe a verzióba ne tegyél friss gyümölcsöt, legfeljebb aszaltat.)
Müzliszelet sütve vagy hűtve
![]() |
Ízbolygó/Ugrai-Nagy Tünde |
Ugyanezekből az összetevőkből nagyjából 30 perc alatt készíthetsz müzliszeletet is. Az összetevők variációs száma végtelen, a konyhai készletek és a kedvencek alapján haladj.
A massza tapadós, sűrű legyen, mielőtt a tepsibe öntöd. Ha túl híg, zabpehely hozzáadásával sűrítheted, ha túl sűrű, kevés tej/joghurt/almalé belekeverésével hígíthatod. Ha bizonytalan vagy, hogy összeáll-e, keverj bele egy tojást is, így biztosan megsül, és nem lesz szétesős a müzliszeleted. A hozzávalókért és az elkészítés módjáért kattints ide!
Kísérletező kedvűek jópofa müzligombócokat is gyárthatnak a masszából, azt is érdemes kipróbálni – a gyerekek is szeretik, vendégvárásra is ötletes édesség lehet.
Ha nem szeretnéd bekapcsolni a sütőt, akkor készítsd az alapreceptet követve a müzliszeletet, de hagyd ki belőle a lisztet, vajat és a sütőport, a barna cukrot pedig helyettesítsd mézzel (így összesen 5-6 evőkanál méz kell bele). A tej helyett használhatsz friss gyümölcsöt, az a lényeg, hogy a száraz összetevők mellé kerüljön nedves is, hogy összeálljon. Simítsd a masszát két ostyalap közé, majd tartsd egy éjszakát hűtőben, így másnap szeletelhető lesz (ostyalappal együtt szeleteld).
Ha nem kell figyelned a kalóriákat, próbáld ki a csokoládés-aszalt barackos verziót! Ez is sütőben készül, hamar megvan: körülbelül 20 perc összeállítani, és 15 perc megsütni. Csak kihűlés után szeleteld, különben morzsálódni fog.