
Most én is igyekszem itt kitenni magamért, a címek nem jogdíjasok, bárki felhasználhatja, de akkor legalább hívjon meg egy szeletre.
November 1-jén van a mindenszentek ünnepe, azaz halloween – mert az új generációnak így ismerősebb. Halottak napja viszont csak november 2-án van, de mivel a mindenszentek napja a halottak éjszakájával (a halottak vigíliájával) végződik, van némi egybemosódás – mindenesetre az rendjén való, hogy november 1-jén borulnak gyertyafénybe a temetők. És ilyenkor jelennek meg a töklámpások is, mert tökszezon van, ami ugye nagyon jó, akárcsak a tökpite.
Ebben a pitében az a csavar, hogy arisztokratikus arccal szolgálhatjuk fel, a hozzáértők pedig ránézésre tudják, hogy itt kicsit átértelmezett créme brûlée-ről van szó, s ez a ránézésre alapozott hit a felszeletelés után is él, mert a tökös pite napbarnított vaníliakrémre hajaz. Aztán belekóstolnak, s vanília helyett hirtelen mézeskalács-, gyömbér- és selymes sütőtökíz bukkan elő. Tálalhatjuk négy egyedi kis formában is (ekkor kb. 10 perccel rövidebb sütési idő is elég), úgy még inkább créme brûlée jellegű, s ha van némi vénánk a látványszakácskodáshoz, akkor a vendégek előtt karamellizáljuk a tetejére a cukrot a gázlánggal, trendi nevén zsebsárkánnyal.
Égetnivaló gyömbéres tökpite (2 óra+hűlési idő) Hozzávalók: • a töktöltelékhez: 50 dkg sütőtökpüré, 4 tojás, 8-10 dkg cukor, 1 kk. frissen reszelt gyömbér, 2-3 ek. tejszín, hüvelykujjnyi gyömbérdarab; a tetejére: 2-3 ek. cukor 2. A tésztához a lisztet átszitáljuk, és minden hozzávalót forgókéses robotgépbe dobunk. Fél perc alatt kis tésztalabdát pörgetünk, de tovább ne tartson, mert felmelegszik a vaj! (Gép híján egy kés segítségével összeaprítjuk a vajat a liszttel és a többivel, és gyors mozdulattal formáljuk gombóccá.) A tésztát egy órára hűtőbe tesszük, hogy a vaj megkeményedjen – ettől lesz ropogós-omlós a tésztakehely. 3. A tésztát kinyújtjuk, kibélelünk vele egy 24-25 cm-es tortaformát, visszatesszük a hűtőbe 10 percre, aztán lefedjük alufóliával, és babszemekkel lenyomtatva sütjük 190 °C-os sütőben 10 percig. Ezután levesszük a babot és a papírt, a tésztát visszatesszük pirulni 5-8 percre, és a hőmérsékletet 160 °C-ra csökkentjük. 4. A sütőtököt kikanalazzuk a héjából, a tojásokat kissé felverjük, a maradék gyömbért meghámozzuk, és reszelünk belőle egy kiskanálnyit, majd az összes hozzávalót krémesítjük a robotgépben (vagy szitán áttörjük). 5. A krémet a tésztára simítjuk, és 30-35 percig sütjük. 6. Ha kihűlt, meghintjük a cukorral, és a gázlánggal karamellizáljuk. Azonnal tálalható, a vékony karamellréteg bájos roppanással törik, alatta ott vár a puhán ölelő párnás tökkrém. |
Az e heti szám tartalmából:
- Gyerektelen 30-asok – Szülnék én, ha…
- 1 csapatban négy anya – A pálya széléről
- Hova vigyem a párom? Romantikus helyek Magyarországon
- Tudunk-e segíteni az utcán élőknek?
- Katasztrófaturizmus – Retúrjeggyel a pokolba
- A férfiak, akikért hiába dobog a szívünk
- Mikor sírnak a férfiak?
- D. Tóth Kriszta – Hármacskán, kettecskén
Előfizetnél a hetilapra? Itt megteheted!