

Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Nem tudom volt-e már ilyesmi túrós recept, de a hétvégén egy ismerősöm sütött ilyet és nagyon finom volt!
Így megosztom a nagyközönséggel!
Túrós-zabkorpás süti
5 deka vaj, 15 dkg zabkorpa, 10 dkg fruktóz, 1 evőkanál sütőpor, 25 dkg túró, mazsola ízlés szerint, 3 tojás, 2 deci tej.
A vaj felével kikened a tepsit, aztán összekevered a korpát a fruktózt és a sütőport, és ennek a keveréknek az egyik felét beleöntöd a kivajazott tepsibe. Azután összekevered a mazsolát a túróval, és esetleg egy kis vanilia aromával, és ezt is beleöntöd a tepsibe. Majd felvered a tojásokat, hozzáöntöd a tejet, és ezt a tepsiben lévő 2 rétegre öntöd. Ezután rászóród a maradék korpás keveréket, és rádarabolod a vajat. Ne ijedj meg, ha úgy tűnik, mintha úszna a süti, mert ez a sütés alatt elpárolog, illetve a mazsola és a túró beszívja.
30-40 perc alatt közepes fokozaton kész...
Attól függ mennyit esznek belőle.Nekem nagyon jók a tapasztalataim,a zakorpával kapcsolatban.
Üdv.Éva
Zabpehely-lisztet én nem házilag készítettem, hanem vettem 1 kilót a boltba, az is tökéletesen jó
Zabkorpával szoktam készíteni a rántott husikat és mindenféle rántott dolgokat, mert jobb mint a zsemlemorzsa, több benne az élelmi rost és nem szívja úgy be az olajat!
CSOKIS-ZABPELYHES KEKSZ (a la Sthal Judit)
Hozzávalók:
7½ deka zabpehely
7½ deka finomliszt
½ kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor (2½ deka)
5 deka étcsokoládé
10 deka puha vaj
15 deka barna cukor
1 tojás
Elkészítés:
Bemelegítem a sütőt 200 fokra, és sütőpapírt terítek 2 nagy tepsibe. Amíg melegszik a sütő, elkészítem a tésztát.
A zabpehelyből 5 dekát egy száraz serpenyőbe szórok, és mérsékelt tűzön 2-3 percig kevergetem. Ettől enyhén megpirul, és finom illatú lesz. Megvárom, hogy langyosra hűljön, majd tisztára mosott kávédarálóban porfinomságúra őrlöm. Ezzel el is készült a házi zabpehely-lisztem.
Előveszek 2 nagy tálat, és az egyikben összekeverem a házi zabpehelylisztet a finomliszttel meg a szódabikarbónával, majd szűrőn hozzászitálom a kakaóport. Nagy késsel falatnyi darabokra vágom az étcsokit, és ezt is hozzászórom. A másik tálba beleteszem a puha vajat meg a barna cukrot, robotgéppel habosra verem őket, és hozzájuk dolgozom a tojást.
A tojásos-cukros vajat fakanállal összekeverem a csokimorzsás lisztkeverékkel meg a maradék, őröletlen zabpehellyel, és már végeztem is a tésztával.
A két tenyerem közt diónyi golyókat formálok belőle, amelyeket szétlapogatok 4 centi átmérőjű, ½ centi vastag korongokká. Ezeket elhelyezem egymástól tisztes távolságban a sütőpapíros tepsikben, és betolom a sütőbe. Először az egyik tepsit, aztán a másikat.
A csokis kekszeknek 8 perc bőven elég ahhoz, hogy megsüljenek. Bár amikor ennyi idő után kiveszem őket a sütőből, úgy festenek, mintha rájuk férne még egy kis süldögélés. De semmi tétovaság, készen vannak, higgyenek nekem. És azt is higgyék el, érdemes kicsit várni mielőtt átszedegetnénk őket egy rácsra, hogy azon hűljenek ki. Ha ugyanis rögtön leemelnénk a sütőből kivett még puha kekszeket a tepsiről, megrepedhetnek vagy eltörhetnek. Ám ha türelmesek vagyunk, a végeredmény nemcsak finom, hanem takaros is lesz. És még egy jó tanács: ha sülés közben a kekszek összenőnének, melegen még könnyű szétválasztani őket egy tompa élű késsel.
Kb. 20 keksz lesz belőle.
SZia, ezt komolyon így olvastad több helyről is?????
Mert én Norbi update szerint csináltam "tejbezabit" ami tej+édeítő+zabkorpa finom nasi! És nem is fogytam hanem híztam, és nem tudtam hogy mitől. mikor minden csak 1-es kódokat ettem, pedig ez is 1-es. Én a puffasztott rizsre gondotam, szerintem az sem 1-es. Mit szólsz?
Sziasztok!
Sajnos új receptel nem tudok szolgálni, viszont nagyon köszönöm a túrógombócot, tegnap szuperül sikerült!
A többit is lassan kipróbálom
Örülök hogy teccik a recept
!
Elég nehezen sül, ne ijedj meg! Én felvettem 200-ra, de mikor megpirult a teteje visszavettem 170-re és áttettem egy emelettel lentebb. A reszelt alma miatt még 20 perc után is "nyers" volt a közepe, tapadt a fogpiszkálóhoz mint a fene! Mikor meg 30 perc után meguntam és kivettem (féltem hogy megég az alja) és kihűlt akkor megkötött a közepe
Sziasztok!
Zabpelyhes muffin
1 csésze zabpehely,
1 csésze tej,
1 csésze teljes őrlésű (graham) liszt,
1 dl méz,
1 dl hidegen sajtolt olaj,
2 tojás,
1 teáskanálnyi sütőpor,
só
A zabpelyhet beáztatjuk a tejbe kb. 1/2 órára. A tojásokat a mézzel habosra felverjük, hozzáadjuk az olajat, a sütőporral és sóval elkevert lisztet, végül pedig a tejes-zabpelyhet. Enyhén kiolajozott muffinformába adagoljuk és 180-200 fokon kb. 17 perc alatt megsütjük. Ízlés szerint fűszerezhetjük is: reszelt narancshéjjal, ánizzsal, stb.
Ebből a mennyiségből 6 süteményünk lesz.
Megcsináltam a fenti zabpelyhes muffint, nagyon finom lett. Nem tettem bele mézet, hanem 1 almát reszeltem bele(+fahéj). Ettől kicsit édesebb lett. A párom anyukája szerint olyan lett mint a görhe (régi sütifajta). Nekem 16 db lett belőle. Ja, és én muffinpapírban sütöttem. Kb 30 percig.....
Itt vannak még sütik, zabpelyhes, zabkorpás és sok más:
http://www.hoxa.hu/?p1=cikk&p2=212
Jó sütögetést!
Sziasztok,
két éve ápdétezek és gyakran készítek zabkorpás ételeket, sütiket. Ezeket még nem láttam, h írtátok volna, ezért küldöm.
Zabpelyhes goffri (nagy adag)
1,5 cs zp
4 tojás
4 doboz kefír
vaníliapor vagy 1 vaníliás pudingpor
csipetnyi só
4 ek gyümölcscukor vagy szorbit
3-4 ek olívaolaj a tésztába
olívaolaj a sütőformához
Mindent keverj össze, hagyd állni néhány órán keresztül, ha túl sűrű lenne, hígítsd ásványvízzel. Sütés után töltheted édesítővel főzött pudinggal, gyümölcs- vagy kakóöntettel stb.
Gyors túrógombóc
Összement tejből vagy az édeshez adott 1 citrom levével főzz jó sűrű tejbezabit. Hagyd megdermedni, majd forgasd pirított korpába, készíts hozzá tetszés szerinti öntetet.
Sziasztok!
Hála ennek a topicnak, kipróbáltam a zabkorpás túrógombócot és a kefíres sütit. Mindkettő isteni és tényleg nagyon egyszerű elkészíteni.
Azon viszont elgondolkodtam, hogy a kefíres sütihez valóban kell-e a sütőpor? Nem nőtt meg tőle (igaz, hogy a zabkorpa miatt amúgy is finom laza lett a tésztája). Úgy tudom, hogy az élesztő és a sütőpor is csak olyan liszttel "működik", aminek van sikértartalma.
Vsz. hamarosan megpróbálom sütőpor nélkül is, aztán beszámolok a kísérletről!
Egy malomból rendeltük meg, ki is kihozták házhoz mert a városkában egy pék használja. Így tudtuk elosztani 2-5 kg-onként.
TonnaMici!
Nálam is bejön a gombóc, és milyen jó, hogy este is lehet enni
Sziasztok! Nálunk nagyon bevált a zabkorpás túrógombóc.
1/2 kg túró, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 4 egész tojás, 15 dkg zabkorpa. Ezt kell összetörni, keverni és állni hagyni legalább 1 órn át. Azután forrásban lévő, sós vízben, lassan, néha megforgatva kifőzni. Én most éppen diétázom, ezért csak édesítős tejföllel locsolom meg, és így eszem, de meg lehet forgatni pirított morzsában is. Mielőtt kiszedem, elzárom alatta a gázt, és fedő alatt hagyom puffadni a gőzben még 5 percig. Míg forr a víz, egy tálcára vizes kézzel egyformára gömbölygetem, így egyszerre tudom befőzni és egyformán puhul meg.
Sajnos csak zabkorpából nem tudsz csinálni kelt tésztát ropogós lesz, vagy morzsálódik.
aginagyi! Tényleg nagyon jó a plus-os zabpehely. A zabkopa 25 dkg kb. 300 Ft. Ezért nem használják sokan. Mi vettünk 40 kg-os zsákot és szétosztottuk, így is 180 Ft/kg.
Egyébként csinálhatsz csak korpából (U1) palacsintát, eszméletlen finom. Vastagabb mint a hagyományos és macerásabb sütni, de megéri!
zappehelybol is fincsi ,kicsit darabosabb, de en szeretem igy legalabb tudom is ,hogy mit eszek, zapbkorpabol szerintem kicsit talan konnyebbnek erzem, mint zabpehelybol ...
De en ugy szoktam csinalni, ha nincs ez itthon akkor potolom zabpehellyel vagy mar potoltam tobbszor isolyan dobozos gyerek cornflakesssel is, amit mar pl. a kicsim nem ker.. akkor beleteszem azt..szoval varialni szoktam...de eddig mindig sikerult..A zabpehelynel egy kicsit szoktam pihentetni, hagyni ,hogy megdagadjon es utana sutom csak meg, igy latom ,hogy kell -e bele meg vmi folyadek(kefir...joghurt) es utana sutom meg..
szia en is igy szoktam csinalni, de muffinba teszem a kefires sutit is csinaltam mar igy sok gyumivel.De szerintem ne parold meg a gyumit ,mert ugyis hamar megsul a sutobe, es ha parolod meg tobbet is veszit az izebol meg persze a vitaminjabol ,parolas nelkul is eleg puha lesz..
En keverni szoktam zabpehelyt es zabkorpat vagy buzakorpat ,ami eppen van otthon azt hasznalom fel...
Mindegyik nagyon fincsi kulonben, es olyan konnyu lesz a zabkorpatol es persze kaloria szegenyebb es egeszsegesebb!!!!!!!!!!
Jogrhurtos, vagy kefíres süti.
Egy, másfél üveg kaukázusi kefírhez hozzákeverek 2 tojást, másfél csomag sütőport, édesítőt és annyi zabkorpát, hogy folyós (sűrü palacsintatészta állagú
legyen. Édesítővel, meg fahéjjal kicsit megpárolom a meggyet (vagy szilvát). A tésztát beleöntöm a tepsibe, rázuttyantom a meggyet és betolom a sütőbe. Hamar elkészül az isteni 1-es kódú nasi. Próbáljátok ki, gyors és egyszerű. Ráadásul nincs utána kupi a konyhában!!!!!!
Szia!
Én még nem próbáltam muffint sütni belőle, leírnád a receptet? Előre is köszi!
Szia!
Én sem daráltam le, mert szeretem ha tudom mit eszek
Így is jó lett, csak mivel nagy méretű pelyhek vannak benne, könnyebben törik. Én most kókuszreszelékkel fogom kipróbálni, meg reszelt almával. Mivel én nem nagyon ehetek cukros dolgokat, nekem csak ez a "süti" marad-muszály kisérletezni.