![](https://nlc.hu/uploads/2025/02/rothwellc.jpg)
![](https://nlc.hu/themes/nlcafe/images/forum-ends.png)
Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Hamburgerhús házilag
2005-01-28 13:011.
![Torolt_felhasznalo_435540](/imgs/forum2016/default-avatar.jpg)
Torolt_felhasznalo_435540
Létrehozva: 2005. január 28. 13:01
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogy mostanában annyi hamburgert esznek a gyerekeim, hogy nem győzöm a húst sütni.
Azt szeretném megkérdeztni tőletek, hogy tud-e vki, házi készítésű hambihúsról?
Köszi
Segítséget szeretnék kérni ahhoz, hogy mostanában annyi hamburgert esznek a gyerekeim, hogy nem győzöm a húst sütni.
Azt szeretném megkérdeztni tőletek, hogy tud-e vki, házi készítésű hambihúsról?
Köszi
Hozzávalók 1 darabhoz:
1 kis fej lilahagyma
5 dkg tonhal olajban (konzerv)
3 kis salátalevél
5 dkg kenhető krémsajt
1 szezámmagos hamburger zsömle
Pár szem fekete olívabogyó
5 dkg pulykamellsonka felvágott
Előkészítés:
A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk. A tonhalat lecsepegtetjük. A salátaleveleket megmossuk, megszárítjuk.
Elkészítés:
A tonhalat és a krémsajtot villával összedolgozzuk, sóval, borssal ízesítjük. A zsömlét kettévágjuk, és az alját megkenjük a tonhalas krémmel. A krémre rakjuk a salátaleveleket, a olívabogyókat, a hagymát, és a pulykaszalámit. Rátesszük a tetejét, és tálaljuk.
Szuper sajtburger (sherpa01)
Hozzávalók: 75 dkg darált, sovány marhahús, 1 kicsi, összevagdalt vöröshagyma, 1 ek paradicsompüré, 1 csokor összevagdalt snidling, 2 ek reszelt parmezán jellegü sajt, só, örölt bors, 5 dkg eidámi sajt, 4 dkg krémsajt, 1-2 ek tejföl, 2 ek reszelt füstölt sajt, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 4 rozsos zsemle, salátalevelek, kakukkfü
A húst hagymával, paradicsompürével, snidlinggel, reszelt sajttal összegyúrjuk, megsózzuk, megborsozzuk. Vizes kézzel 4 húspogácsát formázunk belöle. Az eidami sajtot négy 2-3 cm széles, 1 cm vastag szeletre vágjuk. Minden húspogácsa közepére 1-1 sajtdarabot nyomunk a húst gondodan ráhajtva, hogy betakarja, majd összegömbölygetjük. Egy teflonserpenyöt kiolajozunk, és a húspogácsákat mindkét felükön megsütjük benne. Mialatt a fasírt sül, a krémsajtot a tejföllel habosra verjük, füstölt sajttal és citromhéjjal ízesítjük. A zsemléket vízszintesen félbevágjuk, a vágott felüket kissé megpirítjuk, és alsó felüket tányérra ültetjük. Alulra salátaleveleket fektetünk, erre a fasírt következik, rá a krémsajtot kanalazzuk. Kakukkfüvel megszórjuk, és a zsemle tetejét ráborítva kínáljuk.
Füszeres burger (sherpa01)
Hozzávalók: 25-25 dkg darált, sovány marha- illetve sertéshús, 1 csokor összevagdalt petrezselyem, 2 ek összevagdalt friss, vagy háromnegyed kiskanál szárított kakukkfü, rozmaring, 1 kiskanál összevagdalt friss, vagy fél kiskanál szárított majoránna, 1 kiskanál reszelt citromhéj, háromnegyek kiskanál só, fél kiskanál örölt bors, 1 tört fokhagyma, fél del vörösbor, 1 ek olaj, 2 dkg vaj, 3 kiskanál barnacukor, 1 meghámozott, kicsumázott, vékonyra szelt mangó, vagy körte, 4 zsemle, salátalevelek, ketchup
A kétféle húst a zöld és száraz füszerekkel meg a borral alaposan összegyúrjuk, és vizes kézzel 4 húspogácsát formázunk belöle. Letakarva 30 percre jégbe hütjük. A fasírtokat teflonserpenyöben az olajon alaposan megsütjük. Mialatt a húspogácsa sül, egy másik edényben a cukrot a vajon felolvasztjuk, és a mangó- vagy körteszeleteket 2-3 perc alatt kissé megpirítjuk benne. A zsemléket vízszintesen félbevágjuk, vágott felüket kissé megpirítjuk, 4 alsó felüket tányérra ültetjük, salátalevelekkel beborítjuk, és a húspogácsákat rárakjuk. A tetejére mangó- vagy körteszeleteket fektetünk, és 1-1 kanálka ketchuppal koronázzuk. A zsemle felsö felét rá
Erika10 és sherpa01 egy másik topicon számos hamburger receptet adott közre, melyeket bemásolok Nektek. Tehát a dicséret az övéké!!! :)
Igazi hamburger (erika10)
Hozzávalók 4 személyre:
1 csirkemellfilé
1 kis fej vöröshagyma
2 paradicsom
4 salátalevél
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál ételízesítő
fél kávéskanál fokhagymapor
5 tojás
2 evőkanál vaj
4 szelet trappista sajt
4 hamburger zsömle
Előkészítés:
A csirkemellet megmossuk, leszárítjuk, és csíkokra vágjuk, majd finomra ledaráljuk. A hagymát megtisztítjuk, és nagyon apróra összevágjuk, vagy a hús után ledaráljuk. A paradicsomot megmossuk, és szeletekre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk, és metéltre vágjuk.
Elkészítés:
A csirkehúshoz hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a zsemlemorzsát, az ételízesítőt, a fokhagymaport, egy tojást, és jól összegyúrjuk. A masszából négy húspogácsát formázunk. Serpenyőben 1 evőkanál vajat forrósítunk, és a húspogácsák mindkét oldalát kb. 4-4 perc alatt szép pirosra sütjük. A serpenyőbe teszünk egy kis kanálnyi vajat, beleütjük a tojásokat, és tükörtojást sütünk. A zsömléket kettévágjuk, vágott felüket a maradék vajon kissé megpirítjuk a serpenyőben, rátesszük a sajtot, a salátaleveleket, a paradicsomkarikákat, a kisütött húspogácsát, és végül a tojást, majd a zsömle tetejét. Azonnal forrón tálaljuk.
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
Olaszos hamburger (erika10)
Hozzávalók 4 darabhoz:
1 nagy piros húsú paprika
1/2 fej saláta (fejes, jég, rukola stb. )
2 evőkanál olaj
4 hamburger húspogácsa (mélyhűtött)
4 vékony szelet füstölt sonka
4 hamburger zsömle
5 dkg parmezán sajt
szójaszósz, ketchup és mustár - ízlés szerint
Előkészítés:
A paprikákat megmossuk, csíkokra vágjuk. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, falatnyi darabokra tépkedjük.
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, és a húspogácsákat fagyosan beletesszük, megsütjük. Mellétesszük a paprikát és a sonkát. A zsömléket kettévágjuk, kissé megpirítjuk (nem baj, ha nem). Az alsó felére kevés salátát teszünk, ráfektetjük a húspogácsát, a sonkaszeletet, megszórjuk paprikával, és parmezánnal. A maradék salátát szétosztjuk rajta. Ráborítjuk a hamburger tetejét, és kechuppel-mustárral kínáljuk.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Hamburger (erika10)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 paradicsom
1 csomó retek
1 fej saláta
1 kis kígyóuborka
40 dkg kétszer darált marhahús
5 dkg margarin
4 evőkanál tejföl
1 kávéskanál mustár
1 evőkanál ketchup
4 db hamburger zsemle
4 vékony szelet sajt
Előkészítés:
A hagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk és szétszedjük a gyűrűket. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, és felkarikázzuk. A retket megtisztítjuk, megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. A salátát levelekre szedjük, gondosan többször váltott vízben megmossuk és a leszárítjuk. Az uborkát héjastól megmossuk és felszeleteljük.
Elkészítés:
A darált húst megszórjuk sóval, borssal, jól összegyúrjuk
A lényeg, hogy tényleg CSAK marhahúsból készüljön. Az Auchanban lehet kapni "darált steak marhahús" v. vmi hasonló címkés tálcás darálthúst, tapasztalatom szerint csak ebből lesz jó hamburger. Mert ebben alig van zsiradék. Én csak sót, borsot, kevés reszelt hagymát, és most jön a lényeg: fél kilóhoz kb. egy-két evőkanál szójaszószt teszek bele. A sózással vigyázni kell, mert a szójaszósz is erősen sós. Teljesen olyan íze lesz, mint a mekdonaldsosnak.
Egy angol nyelvű oldalon találtam ezt a görög hamburger receptet. Ez is egy finom változat, bár kicsit nehezen áll össze. Lehet, hogy kéne bele egy tojás.
1/4 csésze feta sajt
1/4 csésze apróra vágott olajbogyó
1/2 kg darált marhahús vagy pulyka (én sertésből csináltam)
1/4 kk oregáno
1/2 kk só
1/4 kk bors
Stahl Judit úgy csinálja a hamburgert, hogy a darált húshoz ad egy fél reszelt hagymát, fokhagymát, tejszínt, reszelt füstölt sajtot és petrezselymet. Kipróbáltam és tényleg nagyon fincsi.
Klasszikus hamburi:
45 dkg daralt marhahus
1 fej hagyma
1 alma
1 ek olaj petrezselyem
3 dkg zsemlemorzsa
fuszerso
3 ek forro viz (ha tul szaraz lesz a massza picit tobb is lehet)
1 kk majoranna
so, bors
Kockara vagott hagymat olajon megpiritom. Almat meghamozom, lereszelem, osszevagott petrussal es a tobbi hozzavaloval egyutt a husihoz keverem. Kozepes langon 20 percig sutom. Kb. 8 fasit lesz belole.
Inyenc pulykaburi:
2 szal felkarikazott ujhagyma
1 reszelt sargarepa
1 reszelt cukkini
30 dkg daralt pulykahus
fuszerso
petrezselyem
7 dkg zemlemorzsa
so, bors
Az osszes huzzavalot jol osszegyurom, vizes kezzel fasirtokat formalok es keves forro olajon kisutom.
Jo etvagyat:)))
Tojást?
Én is úgy szeretném, marhából és grillben.
Tök jó recepteket írtatok. Az apukám egy szerb hentestől tanulta, aki a csevabcsicsához hasonlóan csinálta, ami nagyon hasonló ízű a hamburgerhez, és abban a húson kívül (darált marha) három dolog volt: só, bors és kockára vágott hagyma. Ez utóbbi sztem a legfontosabb. Tuti finom, én egész nyáron ilyet sütöttem kerti grillen és mindenki imádta. . . ;) A csevabcsicsa egyébként a hamburgerrel ellentétben birka- és nemtudommilyen húsból van.
Rómeo meglátogatott, és még mindig szűz vagy?? :DD
On
;-)