Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Két egyházi esküvő
2005-01-05 08:211.

Torolt_felhasznalo_779490
Létrehozva: 2005. január 5. 08:21
Sziasztok! Már esküvői fórumon is kérdeztem, de még nem jutottam megoldásra az alábbi témában: A kedvesem katolikus, én református vagyok, és mindkét egyházban össze szeretnénk kötni az életünket júniusban. A polgári esküvőt követné a református szertartás Budapesten, itt nagyrészt az én rokonságom venne részt, majd, mivel ő külföldi, náluk lenne a katolikus templomi esküvő a saját rokonságával. Szerintetetek kivitelezhető ez így?
Itt élünk, mindenképpen itt szeretnénk az esküvőt tartani. Az esketés még megoldható tolmáccsal, de a jegyesoktatás kérdésében tanácstalan vagyok. Ha bármi ötletetek van, örömmel veszem.
Mi csináltunk ilyet 2000. 08. 19. -én jó fej katolikus pappal.
Szerintem református-katolikusra is jó.
Nálunk evangélikus-katolikusra bevált.
kicsit hosszabb mint a sima esküvö de sokkal szebb.
Judit
Nem csak a pap jófejségén múlik! Egyházjogi kötöttségek vannak, amit, remélem, minden pap megtart. Ha tartotok ettől, hogy nem ismertek papot, akiben megbíztok, keressetek egy egyházjoghoz értőt! (katolikus teológián (hittudományi főiskolán), vagy utána lehet kérdezni, ki az egyházjogi officiális az egyházmegyétekben. Azt gondolom egyébként, hogy egy református részről történő áldásnak utólag 8a katolikus esküvő után) nincs akadálya, de a katolikus esküvőhöz kell a valláskülönbség akadálya alóli felmentés (azt hiszem, így hívják)
Viszont létezik közös esküvő, van rá jóváhagyott liturgia, kérdezz utána paptól! Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én a helyetekben nem három szertartást szeretnék. . . A valláskülönbség miatt van egy kis zűr, amire ugyan van egyházjogi megoldás, de mégis: mindenképpen alaposan kommunikálnotok kell, és elsősorban katolikus részről a pappal (most nem tudom kapcsiból, lehet, hyog kell püspöki hozzájárulás is), mivel a katolikus egyházban szentség és felbonthatatlan a házasság, a reformátusok lazábban kezelik.
betsyke
Barátainknál úgy volt, hogy külföldön volt az esküvő, itthon a másik rokonság előtt egy templomi fogadalom-megerősítés.
A katolikus esküvőhöz kell 3 hónapnál nem régebbi keresztlevél, mert ezzel lehet bizonyítani, hogy nem kötöttél még egyházi házasságot.
Nem tudom, hogy ha ugyanaz a férjed a két esküvőn, mi a helyzet.
Valószínűleg csak sumákolással lehet megoldani.