Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Egyházi esküvő másodszor..

Viola 0224
Létrehozva: 2011. Április 22. 17:38

Sziasztok, hozzá értők segítségét szeretném kérni. Imádott párommal nyár végén szeretnénk összeházasodni. Mindketten katolikusok vagyunk, nekem sajnos már volt egyházi katolikus esküvőm. Viszont én szeretném ismét és ez úttal jobb ember választásával Isten áldását is kérni, de úgy tudom elvileg nekem már nem lehet. Hallottam, hogy van mégis megoldás...kérlek segítsetek merre induljak el.

A segítőknek ezer köszönet, a negatív hozzá szólások nem érdekelnek...

1. 2011. Április 28. 22:51102.

Úgy látom, jól elkanyarodtak a hozzászólók az alapkérdéstől...

Elválni valóban nem lehet, csak érvényteleníttetni. Ehhez azonban olyan körülményt kell feltárni és bizonyítani is, ami alapján a házasság már a megkötésekor sem volt érvényes. Ez egy elég körülményes dolog, ha igazán fontos számotokra, meg lehet próbálni. Nehéz azonban ilyen indokot találni, olyasmi biztosan nem lesz elég, mint a "mégváltozott", az "elhidegültünk", a "megcsalt", vagy hasonlók.

előzmény:
    Viola 0224 (1)
    2011-04-22  17:38
  2. 2011. Április 27. 19:35101.

"a jegyesoktatás azzal kezdődött, hogyan lehet elválni Lényeg az, hogy lehet"

Ezt nem tudtam máshogy értelmezni, mint úgy, hogy te azt hiszed, el lehet válni. Ennyit a szövegértésről.

A helyzet viszont az, hogy nem lehet elválni. És nem az számít, hogy te mit mondasz, vagy hogy én, sőt, mégcsak nem is az számít, hogy egy bizonyos pap mit mond, hanem az, hogy mit tanít az egyház. Annak pedig utána lehet, és utána is kell nézni, ha az ember komolyan kiváncsi rá, és nem szabad beérni egyetlen pap véleményével, pontosan azért nem, mert mint a következő hozzászólásban írod is, nincs kőbe vésve, hogy mi hangozzon el a jegyesoktatáson.

Egy hiteles forrás, ahol utána lehet nézni, ha valakit érdekel, hogy van-e válás a Katolikus Egyházban, pl. a katekizmus:

http://www.katolikus.hu/kek/

Akinek az túl hosszú :), az errefelé is elindulhat, de igaziból ugyanoda fog jutni:

http://www.plebania.net/tarsalgo/?op=view&id=4611

A lényeg az, hogy nem, ha egy házasság megköttetett, akkor azt nem lehet felbontani, ez az egyházi tanítás.

előzmény:
    **cukor** (99)
    2011-04-26  21:58
  3. 2011. Április 26. 22:08100.
    A jegyesoktatásról meg annyit, hogy ha te is ott voltál, akkor beszélhetünk róla, egyébként meg nincs kőbe vésve szó szerint, hogy mi hangozzék el ott. nagyrészt a papon múlik.
    előzmény:
    tamtamtam (97)
    2011-04-24  07:48
  4. 2011. Április 26. 21:5899.

Úgy látszik semmit nem értettél meg a hozzászólásomból, de nem baj, talán a jövő generációja már vizsgázni fog szövegértésből. Én mindig is utáltam templomi esküvőkre járni, mert gusztustalan az a szöveg amit kimondanak a párok, akikről tudtam, hogy nem gyakorlják a vallást, aztán 3 hónap múlva beadják a válást. Én kisebb súlyú dolgokban is megtartom a szavam, nem ígérek olyat amit nem gondolok komolyan, nem házasodnék össze a párommal, ha nem lennék biztos a kapcsolatunkban, énsoha nem fogok elválni, ellentétben a sok képmutató szektaőrült templomjáróval. Nem én találtam ki, hogy elválasztják a házasokat, ha megindokolják a tettüket.

Nem kell hinned nekem, miért is hinnél, hiszen hozzá vagy szokva a sok komolytalan ember örökös hazudozásához, igaz?

előzmény:
    tamtamtam (97)
    2011-04-24  07:48
  5. Torolt_felhasznalo_114771
    Torolt_felhasznalo_114771
    2011. Április 25. 18:4498.
    Én remélem, hogy igazad van és "lehet élni vallásosan, ettől még lehet a gyereket megkeresztelni és katolikus szemléletben nevelni"
    előzmény:
    zuzu77 (71)
    2011-04-22  22:59
  6. 2011. Április 24. 07:4897.

Nem hiszem, hogy megértetted a jegyesoktatás lényegét. A szomorú csak az, hogy ennek ellenére is össze fognak adni valakivel. Pont az ilyen esetek járatják le az egyházat. Nem személy szerint te, hanem az a tény, hogy oltár elé fognak engedni, annak ellenére, hogy nem hiszed el, nem fogadod el, hogy az eskü egy életre szól, hanem azt hiszed, hogy a templomi esküvő után el lehet majd válni, ha úgy adódik. Szerintem aki így áll oltár elé, az nem házasságot köt, hanem csak szerepet játszik, ezért szerintem viszonylag sima ügy lesz az érvénytelenítés, ha felmerül később. Csak arra nem gondoltok, hogy milyen ezt az egész képmutatást végignézniük azoknak a rokonaitoknak, akik valóban vallásosak, és nem értem, miért nem gondol erre az egyház sem, amikor ilyen párokat összead. Saját magát járatja le.

előzmény:
    **cukor** (96)
    2011-04-24  07:36
  7. 2011. Április 24. 07:3696.

Szia!

Nekünk jövő hónapban lesz katolikus esküvőnk, a jegyesoktatás azzal kezdődött, hogyan lehet elválni Lényeg az, hogy lehet, már nem kell rögtön a Pápának címezni a kérvényt, elég a Püspöknek... persze ehhez előbb az illetékes pappal kell beszélned, akihez jártok. Nem egyszerű, bonyolultabb és hosszadalmasabb, mint a polgári eljárás, de hasonló procedúra. 

Más kérdés, hogy hogyan tudnak az emberek sokszor olyan könnyelműen ígérgetni. Például föl kell esküdnöd, hogy a gyerekeidet katolikus hitben neveled. Aki ezt nem tartja be, és előre tudja is, hogy nem fogja betartani, esze ágában sincs, annak hogy van képe odaállni és megígérni? A polgári szertartáson is megígérsz valamit, de az sokkal emberközelibb egy ateista számára is. Szerintem sokszor szebb is, mint egy templomi esküvő.

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  8. 2011. Április 24. 07:1495.

Bocs, de egy tutinál azért ez nyomósabb érv szerintem:

"MI TÖRTÉNIK, HA MÉGIS VAN OVULÁCIÓ? 

Ha a tabletta nem akadályozza meg az ovulációt, akkor lépnek működésbe az egyéb mechanizmusok. A besűrüsödött méhnyaknyák megnehezíti a hímivarsejtek számára, hogy elérjenek a petesejtig. Azonban ha mégis megtermékenyül a petesejt, új élet jön létre. A hormonok hatására lassul az új élet átjutása a petevezetőn, és az embrió már túl öreg lehet ahhoz, hogy életképes legyen, mire mégis eléri az anyaméhet. ha az embrió még életképes, mikor bejut a méhbe, akkor a méhnyálkahártya éretlensége, melyet a tabletta okoz, megakadályozza a beágyazódást. Az embrió meghal és maradványai kiürülnek a következő vérzés során, ami mellesleg nem igazi menstruáció, bár általában annak érzékelik.

EZ AZT JELENTI, HOGY A TABLETTA KORAI ABORTUSZT OKOZHAT?

Igen. Az, hogy az újonnan megfogant élet embrió állapotában ne tudjon eljutni az anyaméhbe és ott ne tudjon beágyazódni a méhnyálkahártyába, ez a tabletta "abortív" hatása.

MIÉRT NEM HALLOTTAM ERRŐL EDDIG?

A tablettagyártók és sokan az egészségügyben főlega tabletta orvosi mellékhatásaival foglalkoznak és azzal, hogy milyan hatékonyan akadályozza meg a terhességet. Kevésbé érdekli őket, hogy hogyan éri el ezt a hatást."

http://hexa.hcbc.hu/meh/tabletta.htm

előzmény:
    semiramis (90)
    2011-04-23  23:14
  9. Torolt_felhasznalo_807121
    Torolt_felhasznalo_807121
    2011. Április 23. 23:2994.

Nalunk az ekut komolyan veszik.Az esku egy eletre szol.

Nem kell megtenni, ha az ember ugy erzi keptelen vallani . Az IGEN 

magaban hordozza a joban rosszban amig a halal el nem valaszt.

Eskut tenni csak egyszer lehet.

Nem hinnem , es bizom benne hogy a romai katolikus egyhaz nem valtozott meg. 

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  10. 2011. Április 23. 23:2693.

hülye vagy, hogy adna öket ujra össze???

MAR HAZAS!!!

azert ENNYIt meg akkort is illik tudni (altalanos müveltseg!!), ha nem vagy katolikus hivö.

anyam... 

előzmény:
    enci001 (91)
    2011-04-23  23:20
  11. 2011. Április 23. 23:2692.

Már hogyne ítélkeznél? Nem mégy templomba, mert utálod a sok álszent embert. Ez egy merész ítélkezés, amivel a Tízparancsolat pár pontját sérted. És Pál apostol himnusza a szeretetről is valami egészen másról szól.

Nem a hit és a remény az első, hanem a szeretet. Ha az nincs, akkor a többi mit sem  ér... nem érzed?

előzmény:
    Gremy (85)
    2011-04-23  16:35
  12. 2011. Április 23. 23:2091.

Egy alkalmas pap nyilván megteszi, hogy összead újra. (az első áldásnál nem jó embernek mondtál igent és ezt tudtad? Vagy azt hitted jó?)

Kizárt, hogy ne legyen egy pap, aki vállalja a szertartást. Hiszen megváltott a bünök alól Jézus, tehát örök haragot nem táplálhat irántad a katolikus egyház. (Bár József Atilla temetése református módon történt, mert a katolikus szertartást a katolikus pap megtagadta az öngyilkosság gyanúja miatt).

Ha nem sikerülne papi áldás....anélkül nem hiszed el, hogy Isten az áldását adja? Nála lehetséges az is, ami embernél nem...

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  13. 2011. Április 23. 23:1490.

a tablettanak NINCS abortiv hatasa, tui. magat a peteerest szünteti meg, tehat nincs, ami megtermekenyülhetne.

egy letfontossagu dolgot egyhazi dogmak alapjan elitelni pedig gyilkos felelötlenseg. akkor is, ha ezt a papa teszi. 

előzmény:
    tamtamtam (56)
    2011-04-22  21:17
  14. 2011. Április 23. 23:0889.

nem veletlenül mondja a katolikus egyhaz, hogy gondold meg jol a dolgot... ez NEM formalitas, legalabbis ha komolyan veszed...

egyebkent ALDAST kerhetsz ra - pl. katolikuskent az evangelikusoknal. meg fopgod kapni. Isten meg Isten, nem igaz? Tökmindegy, milyen ruhaba öltözik földi szolgaja, a pap...

ha meg nagyon katolikus egyhazira vagysz: papai valasi engedelyt kell kerni. a biboros közvetiti, nem gyors dolog, esetleg evekbe telik... de azalatt legalabb kiderül, valoban az igazi-e az, akit most annak hiszel.

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  15. 2011. Április 23. 17:4888.

"Na de minek a képmutató körítés mellé??  "

Miért lenne képmutatás?

Istenetek, elfogadó.

A papok találták ki szerintem az egészet.

Szép a templomi, és el tudom képzelni, hogy a házasulandó ismételten, tiszta szívből úgy érzi, hogy ez a társ az igazi.

előzmény:
    tulipan23 (15)
    2011-04-22  18:52
  16. 2011. Április 23. 17:3587.
  17. 2011. Április 23. 17:3486.

Egyházi hozzájárulás (egyházadó), és perselypénz: 

http://www.plebania.net/tarsalgo/?op=view&id=929

1%: 

előzmény:
    Gremy (84)
    2011-04-23  16:22
  18. 2011. Április 23. 16:3585.
    Mielőtt bárki is nekem esne. Semmi bajom az egyházzal. Ott is, mint mindenho vannak ilyen papok meg olyan papok is. Mi nem járunk rendszeresen templomba, mert nem szeretem a sok álszent embert. Tisztelet a kivételnek, mi inkább itthon imádkozunk, minden este ill amikor úgy érzem, hogy "szükségem" van rá. "Tartjuk" az ünnepeket, a böjtöt.... Nem hinném, hogy ettől kevésbé lennék katolikus. Persze ha ezt mások másképp gondolják, hát szívük joga én nem ítélkezem, nem az én dolgom.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)

19. 2011. Április 23. 16:2284.

Aha, akkor hova is megy az egyházi adó, ill. az a bizonyos 1 % és természetesen az adományok csak úgy, illetve a misén....

Mint mondtam, nekünk kellett papot keresni, orgonást, mi díszítettük a templomot. A papot mi hoztuk, vittük. Pénz nem fogadott el, vagyis bedobatta velünk a perselybe. Előtte viszont kellett még a templomért is fizetnünk. Nem sajnálom tőlük, csak nem értem. Fűtésért biztos nem kellett fizetni, augusztusban, esetleg a villágítás. Ja, a kántort és az orgonistát is mi szponzoráltuk....

előzmény:
    tamtamtam (74)
    2011-04-22  23:12
  20. 2011. Április 23. 16:1083.

Sziasztok!

Nekem is volt első alkalommal egyházi esküvőm is. Mikor elváltunk nem került szóba annak bontása, csak miután a volt párom újra akart nősülni. Nekem, mikor ismét férjhez mentem, eszembe sem jutott, hogy ismét legyen templomi esküvőm. Elég viccesnek tartottam volna újra Isten áldását kérni...Ettől függetlenül boldogabb vagyok ezerszer amostani házasságomban, mint az egyház által szentesített elsőben....

előzmény:
    Torolt_felhasznalo_588037 (0)

21. 2011. Április 23. 15:0582.

Ismerőseim között több olyan pár is van, akik érvénytelenítették az egyházi esküvőjüket. Több évig tartott, egyházi bírósághoz kellett fordulni.

Az én páromnak nem volt katolikus esküvője (bár ő katolikus), viszont polgári igen.

Lassan szeretnénk összeházasodni. Nekem nagyon fontos lenne a templomi esküvő, mert hívő katolikus vagyok, és bánt, hogy a hitem szerint bűnben élek.

Viszont eddig kétféle választ kaptam a kérdésemre: egyszer azt, hogyha valakinek nem volt templomi esküvője, az egyházi értelemben nem is házas (hittanon is ezt tanultuk). Egy pap, akit kérdeztem pedig azt mondta, hogy attól még érvényesíthették úgy a korábbi esküvőt, hogy a párom nem is tud róla (amikor megkeresztelték a gyerekét, aki az első házasságában született).

Létezik ilyen, mert én eddig erről nem tudtam. Ha, igen, hogyan lehet megtudni, hogy érvényesítettek-e egyházilag egy esküvőt, ha a két fél nem tud róla?

Hallott valaki már ilyenről?

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  22. 2011. Április 23. 10:3581.
    Nem vitatkozni akarok, de annak aki hívő, és a hit fontos szerepet játszik az életében, annak a templomi esküvő legalább annyira fontos, mint a polgári. Igazad van, nagyon meghitt tud lenni egy polgári esküvő, de nekik nem a meghittség a legfontosabb, hanem, hogy Isten áldását is kérjék a házasságukra (mármint, ha tényleg a hitük miat szeretnék a templomit és nem azért mert olyan szép végigvonulni a templomon). A házasság természetesen nem azon fog múlni, hogy egy pap "a holtomilag-holtodiglanba löki", pont úgy, ahogyan a házassági anyakönyvi kivonat sem tart össze mindenáron két embert. :) A templomi esküvő meg max. annak álszent dolog, aki nem hívő, aki viszont az, annak ez egy igenis fontos ceremónia.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_302972 (80)
    2011-04-23  00:28
  23. Torolt_felhasznalo_302972
    Torolt_felhasznalo_302972
    2011. Április 23. 00:2880.

Lehet, hogy már eldöntött részetekről ez a dolog, de jegyezd meg, nem isten tartja össze a kettőtök kapcsolatát (lásd: első házasságod) hanem TI MAGATOK. 

Egy polgári ceremóniát is gyönyörűen meg lehet szervezni, nem kell hozzá semmiféle álszent dolog. Egy pap nem fog téged a holtomiglan-holtodiglanba lökni, mert nem ő éli az életeteket.

Lehet, hogy a templomba be sem engednek -újra- fehér ruhába?A polgárin meg magatok lehettek -akár a magatok által írt szöveggel- nincs megjátszás, nincs semmi ami nem Ti vagyok.

Nincs is szebb egy igazi, meghitt POLGÁRI esküvőnél!  

előzmény:
    Viola 0224 (1)
  24. 2011. Április 22. 23:4779.

Nem is kiolvasni kéne senkinek az első betűtől az utolsóig :), csak tudni róla, hogy ilyen van, és ha valami kérdés felmerül, akkor elő lehet kapni, és megkeresni benne a választ. Már ha egyáltalán érdekel valakit, hogy mit tanít az egyház. És amikor valaki azt tapasztalja, hogy ugyanarról a dologról az egyik pap ezt mondja, a másik meg azt, akkor is elő lehetne venni ezt is, meg más forrásokat is, hogy lássuk, vajon melyiknek van igaza, melyik mondja azt, ami a hivatalos álláspont, mert a másik biztos téved, hiszen senki se tökéletes. Ahelyett, hogy mindjárt elkezdenénk szapulni az egyházat. (Ezt se neked mondom személy szerint, de akinek inge, vegye szépen magára. :) )

előzmény:
    Inspiration (78)
    2011-04-22  23:37

Címlap