Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Mosás - áram fogyasztás

csilla18
Létrehozva: 2011. Április 5. 10:35

Sziasztok...

Mióta itthon vagyok a gyerekekkel megnőtt az áram fogyasztásunk...ez "természetes", hiszen előtte alig voltunk itthon, nem ment a tv, számítógép és közel nem mostunk ennyit...

Ezért hónap elején elkezdtük írni hogy most mennyit fogyasztunk, mert gyanús hogy nem jövünk ki az eddig 85ből, sőt már az emelt 100 kw-ból sem... 

Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Mennyi áramot fogyaszt a mosógéped 1 mosás alatt?

Összehasonlítási alapom: 

GORENJE, elöltöltős, telerakott gépem az 1 órás, 40fokos mosás alatt 0.7 kw-ot terkert az órán... a centri 1000 fordulatos.

A mosógép lassan 5 éves, használunk vízlágyítót.  

Nem sok kicsit ez a fogyasztás?

Ha bele gondolok, havi 20 adag biztosan van, az 14 kw egy hónapban...ugye? 

Kíváncsi vagyok, nektek mennyit fogyaszt a mosógépetek...

Köszi a válaszokat...

Csilla 

1. 2011. Április 5. 14:4917.

Szia!

Egyszer tavaly lemértük, amikor kijött egy 180 ezer forintos elszámoló számla, és elkezdtünk baromira odafigyelni mindenre. Sehol nem találom az excel táblát a számokkal, de arra emlékszem, hogy a harminc fokos program kb. 30 százalékkal kevesebb áramot használ, mint a negyven fokos. Én azóta mindent 30 fokon mosok, jó mosószerrel tökéletesen tiszta lesz. Heti egyszer indítok egy hatvan fokos programot a törölközőknek, konyharuháknak és az ágyneműnek. 

Egyébként otthon lenni drága, és ez a villanyszámlában is megmutatkozik. Mi mindketten itthon dolgozunk, és minden spórolás ellenére 15 ezer forint a havi villanyszámlánk (22-ről tornáztuk le, szóval ez szép eredmény). Egy normál kétszemélyes háztartásban ez simán 10 alatt szokott lenni. De megmutatkozik a fűtésköltségen és a vízdíjon is. Ez van, cserébe nem költünk munkábajárásra :)

Katy

előzmény:
    csilla18 (1)
    2011-04-05  10:35
  2. Torolt_felhasznalo_483454
    Torolt_felhasznalo_483454
    2011. Április 5. 14:4716.

Ez reális fogyasztás. Ha nagyon szőrözni akarsz ezzel, akkor az se mindegy, milyen a bejövő víz hőmérséklete. (tél, nyár)

előzmény:
    csilla18 (1)
  3. 2011. Április 5. 14:0015.

http://www.energiapersely.hu/Aramdij_kalkulator

Ezen az oldalon találsz energiatakarékossághoz tippeket

előzmény:
    csilla18 (1)
  4. 2011. Április 5. 13:0114.
    Nem lett sok, árammal fütünk, egyszerüen az egészet lecserélni vizes üzemmodu fütötestekre, kazán, földhö esetleg... eszméletlen drága, már igy is van egy hölégkazánunk (mint egy klima, hüt is ha szükséges, de föleg fütésre van kifejlesztve) mostani számla forintositva kb 270 000  kéthonapra, vizdijjal, de ez már jobb, elözö joval több volt ennél. Svédország déli része, itt még most is csak néhány plusz fok van de az is csak nappal.
    előzmény:
    csilla18 (13)
    2011-04-05  12:40
  5. 2011. Április 5. 12:4013.

Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a válaszokat, hozzászólásokat, véleményeket, tanácsokat. 

ABAK:

Mielőtt elindítottam megnéztem az óra állást és amikor lejárt akkor is.

Csak a tv ment közben.

Legközelebb az elektromos sütő jön...

KLECSI:

már nincs meg a használati utasítás és évek alatt azért romlik a teljesítménye a mosógépnek...

a vízlágyító nélkülözése is ronthat a mosási hatékonyságon, ha a fűtőszálakon lerakódik.

Nem calgont, csak csillagot használunk. ez nem olyan drága.

KISVIRÁG:

eddig ketten voltunk és bőven elég volt a 85 kw...de mióta meg vannak az ikrek és itthon vagyok, megnőtt a fogyasztás. Többet mosok, többet megy a tv és a laptop is...

Az új hűtő nálunk is kevesebbet fogyaszt, látványosan...

MÓKINCS:

a miénken csak a hőfokot lehet állítani...azért mosok 40-en mert ez a rövid program, ez "csak' 1 órás..ez elég az sima ruháknak, amúgy párom munkás ruháit 60fokon 2,5 óráig mossa...

a centri fordulata sem állítható...nem új gép, és akkor még ez is elég drága volt...

ROSABEL:

most inkább csak a mosógép fogyasztása az érdekes számomra...

csak ezt mértem...azzal tisztában vagyok én is hogy télen több áramot fogyasztunk, mert több villany szükséges, bár mi amíg lehet nem engedjük le a redőnyt, természetes fényt "használunk"...de sajna É-i fekvésű a lakás...de ez most nem számít...

ARDIAN:

napközben pár órát megy a tv, a laptop összvissz 1 órát talán, csak gyorsan megnézek 1-2 dolgot és kapcsolom is ki, a 2 fiú mellett nem igazán lehet netezni, csak amíg alszanak.

sütni én sem sűrűn szoktam, csak a gázon főzünk.

de legközelebb a jó kis elektromos sütő lesz a mérés tárgya....

BABIANYA: 1800 kw-ot??? nem lett sok a nulla?

A tele dolgot úgy értsd, hogy nem 3 tipegővel és 3 zoknival indítottam el...öblítésnek hagyok azért helyet, az 5 kg meg van.

Ha jól emlékszem talán 6kg-os a mosógép.

Csilla 

előzmény:
    abak (2)
    2011-04-05  10:58
  6. 2011. Április 5. 12:2612.

Telerakott gép nem mindegy 3,5 kg-ot mos ki vagy 7-et :)

Egyébként normál 5+kg-os gépekre irnak 0,85--töl 1,xx valamennyiig fogyasztást, de nem mindegy mindig a gyárto vagy a teszt irja.

Egy példa:
    http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Tester/Testres ultat/Tvattmaskiner/?tab=2

vagy hogy mikor ki a hány fokost használatot méri.... ?

Nálunk tojom le, egyik hogy többnyire 60 fokos programok mennek, mert igy lesz valoban tiszta, -pláne fehérnemünél fontos- megy kb heti 10-szer és csak 4/5-öd ig van megpakolva ki is öblitsen + extra öblités funkcio rajta + extra vizmennyiség. 

Különben egyszerü: veszel egy árammérö kütyüt, forintositva kb 3000 ft-tol kaphato, bedugod a konnektorba, beledugod amit mérni akarsz, legyen az a router  vagy porszivo, vagy a készenléti állásban pihenö tv s pontos képet kapsz mi az amin lehetne sporolni.

(Mi havi kb 1800 kW-ot használunk s nem a mosogép miatt.) 

előzmény:
    csilla18 (1)
  7. 2011. Április 5. 12:0711.

Nekem minden programnál ott van a fogyasztás, de lehet kapni pár ezerért áramfogyasztás mérőt.

Én mikor lecseréltem a mosógépet a vízdíjon vettem észre a változást,  a lecsökkent mennyiség havi kb. másfél köbméter.

Viszont mikor a hűtőt cseréltem, pedig a mostani nagyobb akkor éves szinten 1 havi áramot takarított meg.

Na de lecseréltük a mikrót, ilyen keverős, meg grillezős, meg mindent féle, na fél havival több lett a fogyasztás éves szinten, most volt az elszámolás.

előzmény:
    abak (7)
    2011-04-05  12:00
  8. 2011. Április 5. 12:0710.

Még én sem mértem meg soha.

De nekem is jóval több lett az áramfogyasztás, mikor otthon voltam a kicsivel. Gondolkodtam rajta, mit csináltam másképp, de többet nem mostam (sőt, amióta bölcsibe jár, s szinte naponta cserélem a ruháit, minden nap megy a gép!), nem sütöttem, nem vagyok egy tv nézős, rádió-hallgatós, ezeket be sem kapcsoltam nmapközben, ezért csak a szgép maradt, mert azt ugyxanúgy, mint az irodában reggel bekapcsoltam, közben tettem-vettem, néha rnéztem az e--mailere, dolgoztam, interneteztem. Szóval, ő volt a bűnös. :-(

előzmény:
    csilla18 (1)
  9. Torolt_felhasznalo_940001
    Torolt_felhasznalo_940001
    2011. Április 5. 12:039.
    Szerintem ez sajnos nem sok :( Én sem vízlágyítót használok újabban, hanem kevés (evőkanálnyi) folttisztító adalékot és a legtöbb ruhát 30-fokon mosom.  
    előzmény:
    csilla18 (1)
  10. 2011. Április 5. 12:018.

Én a vízlágyíton "spórolnék", szerintem nem sok haszna van és baromi drága. Nekem 11 éves volt az előző gépem  soha nem használtam, és nem a fűtőszál ment tönkre, ami egyébként filléres tétel monjuk a program kapcsolóhoz képest. Szoktam vízkőteleníteni 20%-s ecettel 90°-n.

Mióta mosószódát használok 2kg. sacc 700Ft. azóta  nem vízköves, mosószer kevesebb kell és hatékonyabb mert a mosószóda lágyítja vizet.

Mi 110kw körül fizetünk és ketten vagyunk, de  csak este 5 körül érünk haza, egyébként meg egy mosómasa vagyok, nekem hétévégenként simán összejön 5-6 adag ha ágynemű is akkor + 2 adag. Mindenhol energia takarékos égőt használunk, tv, szg,  hifi, stb full áramtalanítva mindig, tehát nincs készenléti üzemmódban.

A lényeg szerintem sem fogtok ennyiből kijönni.

előzmény:
    csilla18 (1)
  11. 2011. Április 5. 12:007.

Az enyémnél is le van írva, de az egy átlag fogyasztás.

Amikor megvettük (8 éve megnéztem, de most már meg nem tudnám mondani.) Plusz 40 fokos programból is van több.

Megmondom őszintén, én még soha nem tudtam megnézni, hogy ténylegesen mennyit fogyaszt, a már említettek miatt.

előzmény:
    klecsi (3)
    2011-04-05  11:50
  12. 2011. Április 5. 12:006.

Hát, én azért a mosógépet kevésbé okolnám ezért. Sokkal inkább amit említettél is: számítógép, tv, gondolom több sütés-főzés, meg nyilván téli időszakot hagytunk magunk mögött, amikor is már délután 4-kor lámpát kellett kapcsolni, míg a dolgozó időkben az ember olyankor még otthon sincs.

Ez így együtt már dobhat 20-30 kw-ot a havi fogyasztáson. Sőt.

Egyébként kiegyeznék még ezzel a 100 kw-al is a miénkhez képest. Bár mi is dolgozunk, hétközben nem főzök minden nap, hétvégén annál inkább. Viszont sokat mennek a számítógépek, mosogatógép, rádiós erősítő.. esténként a kislámpa órákon át az olvasáshoz, egyéb kutyafüle, úgyhogy 150-nek már örülni szoktam, de piszokul:-)) 

Amúgy nekem is Gorenje gépem van, nagy elöltöltős, 7 kg-os, 1200-as centrifugával, de hogy mennyit fogyaszt... 

előzmény:
    csilla18 (1)
  13. 2011. Április 5. 11:545.

Szia,

én 30°C- on szoktam a ruhaneműt mosni, törölközőt, ágyneműt 40- en. Centrizni pedig 800- on. A rendszeresen magas fordulatszám roncsolhatja az anyagrostokat állítólag. 

És így kevesebbet is fogyaszt. pontos értékeket passzolom fejből...

előzmény:
    csilla18 (1)
  14. 2011. Április 5. 11:534.
    Amikor megvetted a gépet 5 évvel ezelőtt, akkor az adatai között ott kellett lenni, mennyit fogyaszt. Az enyém 0,94 kw óránként.Ahhoz képest, hogy a régi Hajdú 2 kw-t is megevett,... ez nem sok.Mi 4 vagyunk, es havi 250 kw mindennel együtt az áram. A nagy számítógép elromlott, és nem csináltattuk meg. Van 2 laptop. az elég.És feltünt, hogy kevesebb lett az áram. Addig mindig be volt kapcsolva....
    előzmény:
    csilla18 (1)
  15. 2011. Április 5. 11:503.
    Nekem a használati utasításnál ott van a víz és áramfogyasztása a gépnek, 5 éves  a gép.
    előzmény:
    abak (2)
    2011-04-05  10:58
  16. 2011. Április 5. 10:582.

Szerintem ez nem sok.

Nekem AEG felültöltős van, de szerintem az többet fogyaszt, bár még nem néztem.

Megkérdezném, hogyan számítottad ki, hogy egy mosás alatt mennyit fogyaszt a géped?

Amig mosott a gép, semmilyen más elektromos eszköz (pl. hűtő, lámpa? nem működött
    előzmény:
    csilla18 (1)

Címlap