Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Új Update liszt

Sziasztok!
Ma vásároltam egy félkilós Update lisztet és látom, másképpen kell használni, mint ami idáig volt.
Szeretnék tapasztalatokat olvasni azoktól, akik már próbálták, hogyan érdemes használni (arányok, stb). Én ma kenyeret szeretnék sütni belőle gépben, örülnék kipróbált kenyér-vagy péksütemény receptnek.
Köszönöm!
A tönkölybúza a durumbúzához hasonlóan azért egészségesebb az egyéb gabonalisztekkel szemben, mert mind a tönköly, mind a durumbúza fehérjetartalma jóval nagyobb a többi gabonához képest. Ezért lassan bomlik le a szervezetben, nem emeli hirtelen a vércukrot az egekbe. A durumtészta GI-je 30-50 %, az egyéb gabonáké 70-120 %! Tönköly hasonlóan működik, mint a durum, a dietetikusom szerint is. Ebből az okból a durum és a tönköly még a az inzulin diétában is elfogadott és használható nem csak teljes kiőrlésű (többi gabonából csak a teljes kiőrlésút lehet használni), hanem sima liszt formájában is (nekem most ilyen diétát kell csinálnom, ezért is tudom).
Komolyan nem értem, miért ragadtatod magad hsz megírására, ha totál témaidegen. NEM érdekel, mik az összetevői, tapasztalatokat várok.
Azért kösz az erőfeszítést.
Azért jó lenne egyszer megélni, hogy egy update-es topikot nem rombolná szét valamelyik "okostojás"...
Topikindítónak: ha fent vagy a világszintű közösségi portálon, akkor ott sokkal több infót be tudsz szerezni akár Norbitól. Ajánlom figyelmedbe a az update pékségek oldalát az említett oldalon!
http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2009/09/remalom-update .html
Azért ennél az összetevőnél a sima liszt is "egészségesebb".
Szerintem egyik sem jobb, mint a másik, mind a kettő csak liszt, de ez csak az én nézetem.
---
A sima búza lisztnek alacsonyabb a sikértartalma a tönkölybúzáé magasabb.
A tönköly búzának van egy kis érdekes íze, amit nem mindenki szeret, kicsit kesernyés íz.
Nagyjából úgy viselkedik, mint a sima búzaliszt.
Sikért csak ahhoz a liszthez lenne indokolt pluszban adni, aminek rosszaabb/alacsonyabb a sikér tartalma, lisztjavítószerként, hogy agyengébb termést is fel lehessen használni.
Mindenhez adagolni nem tanácsos, mert azért ez egy tömény kivont fehérje, amit ha túl sokat viszel be a szervezetedbe pluszba, vissza üthet.
Felerősítheti a rejtett lisztérzékenységet.
Otthon meg mivel méred meg, hogy indokolt-e bele pluszban, és aha igen mégis mennyi?
Önmagában is használható a teljes kiörlésű liszt. Ceres Sütő-nek is van ilyen kenyere. Én is csak tk liszttel szoktam sütni a kenyeret - 1 teáskanál sikért még rakok bele. Sós rudacskát is készítek néha belőle, az is csak ez a liszt.
A tönkölybúzát azért tartják egészségesebbnek ,mert ellenállóbb a gombákkal szemben. A hozama viszont keveseb, mint a hétköznapi búzáé.
Régen termesztették de a hozam miatt elhagyták. Mostanság újra felfedezték. - Én így tudom
Ezek szerint ugyanolyan jó a sima teljeskiörlésű is?
Azt mondják, hogy sikért kell hozzá keverni, és akkor ugyanúgy viselkedik, mint a sima liszt.
meg a teljeskiőrlésű búzaliszt is olcsóbb, mint a teljeskiőrlésű tönköly búzaliszt
a tönkölyből kevesebb terem, meg az most egy divatos felkapott valami és azért is drágább
direkt kiírtam a teljes neveket, mert engem tökre idegesít amikor csak tk. látok, hogy az most melyik szót takarja
gondolom a 700-ért az bio volt a másik meg nem, azért van az árban különbség
Ez a dagasztás nélküli kenyér techológiája, itt meg nézheted, hogy készül:
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU&NR=1&feature=fvwp
Sziasztok!
Látom itt vannak hozzáértők a teljeskiörlésű lisztekhez. Láttam egy áruházban tk. tönkölybúza lisztet közel 700-ért és sima tk. lisztet 270-ért. Elég olcsónak találom, szerintetek az valóban teljeskiörlésű?
Köszönöm ha válaszoltok
Hm......ez jól hangzik.Egyébként a teljeskiőrlésű kenyérhez is kell (úgy hallottam) sima liszt, különben ehetetlenül kemény és tömör lesz.
Manna, a muffint is 1:1 -es liszt aránnyal csináltad?
Ja, ez nem személyes tapasztalat:-))
De én is sütöttem már muffint is keverve rendes liszttel.
Para, ezt találtam:
Mivel a teljes őrlésű liszt a feldolgozás során a gabonaszem teljes „testét" tartalmazza, így kb. 5 százalékkal több rostot, korpát tartalmaz, valamint némileg több nyomelemet. A súlytartó életmódban mértékkel fogyasztható teljes őrlésű pékáru, de nem a fogyókúra része. Az Update alapliszt 95%-al csökkentett felszívódó szénhidrát tartalmú rost és növényi fehérje keverék. Ilyen tisztán nem javasolom sütésre, szükség van a szervezetnek szénhidrátra is.
A péksütemény gyártása során adunk hozzá normál lisztet, ezáltal ízében, minőségében, tápértékében előnyös és nem túlzott rosttartalmú Update1 sütemény keveréket hozunk létre. A csökkentett szénhidrát tartalmat így és cukor hozzáadása nélkül érjük el. A brutális csökkentés nem előnyös, mivel se ízében nem élvezhető a termék, valamint a túlzott rostbevitel sem egészséges. Akit ez jobban érdekel végezzen el egy vércukorszint-próbát teljes őrlésű pékáruval és update1 sütivel is. Az eredmény fog önmagáért beszélni.
Szia!
Réka honlapján is van fent egy recept:
http://www.rubintreka.hu/receptek/update1-kenyer -recept
Nincs mit, ha van időd, nézz utána, hogy mit tartalmaz, én az ellenségemnek se sütnék belőle kenyeret. :o)
További szép napot!
Szia!
A dobozan talalsz egy update hazi kenyer receptet. Ott lathatod a mennyisegeket, h melyik lisztbol mennyit tegyel bele.
En nem sutottem meg belole kenyeret, de hasznalom mashoz. Pl. sajtos rudat csinaltam, osszekeverve 1:1 aranyban hagyomanyos liszttel. Vagy panirozni szoktam, rantast kesziteni, stb.