Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Paillasse, gyökérkenyér

Sziasztok!
A sparban vettem rusztikus paillasse kenyeret karácsony előtt, ami mindenkinek nagyon ízlett. Egy kicsit tán a lusta asszony kenyerére (nem dagasztott, csak sok folyadékkal összekevert) hasonlít az íze, de nem pont olyan. Találtam néhány receptet a neten, de egyik sem volt az igazi, tud valaki segíteni?
köszi, azt hiszem, ma este bekeverem, reggelre talán jó lesz
ugyan mi éjjel nem fűtünk, de úgyis a lassú kelés a lényeg
A kenyér finom lett, nagyon hasonlit a boltihoz. Szerintem néhány apró próbálgatással (magok, lisztfélék, stb.) akár pont olyan is lehet. Köszönöm a receptet. A sütésnél betettem 220 fokra és kicsit megfeledkeztem róla,nem vettem lejebb, úgyhogy valószinü a te sütőddel is jó lesz.
Sziasztok,
http://pakosztos.blogspot.com/2008/06/pain -lancienne.html
Volt már egy ilyen téma nézd meg azt is:
Kenyér
http://www.nlcafe.hu/forum/?fid=441&topicid=227264&step=3&page=1&bw=1#12812844
majd írd meg légyszíves, hogy milyen lett
Engem is érdekelne, mi is nagyon szeretjük a gyökér kenyeret (Győrben a Kis és Kis pékségét szoktuk venni).
Mondjuk nekem egy régi gázsütőm van, ott én nem tudok így játszani a hőfokkal
Pain Paillasse - magyarul
Egy kenyér, mely kívül ropogós, belül meg szaftos…
Hozzávalók:
500 g liszt (ki milyen kenyeret akar)vagy rusztikál: 300 g teljeskiörlésü+200g fehér liszt
280 ml hideg víz (én langyossal csináltam, hamarabb megkel)
ź friss élesztö vagy 1 tasak porélesztö
1 evökanál cukor
2 teáskanál só
Ezeket egy tálba tenni, fakanállal csak egyszer megkeverni, úgy, hogy a lisztet mindenhol érje a víz. Ne legyen folios, hanem elég sürü. Kelni hagyni. Az eredeti receptben 10-12 órát kelesztik, de nekem hamar megkelt, itt a lényeg a sütésen van. A sütöt idöben 220 fokra bekapcsolni forró levegöre (ez a normálisnál 240!!) A sütöbe egy tálkába vizet tenni. ez fontos!!
Ha megkelt, kiborítani a tálból, a tésztát nem gyúrni már, cask formázni, felvágni ca. 10 cm széles csíkokra. Ezeket megcsavarni, míg felére összemegy a szélte. Rátenni a sütöpapírra a tepsire, azonnal sütni.
220 (240) fokon 15 percet sütni, majd visszaállítani 180 (200) fokra . figyelni, mert megéghet, sütötöl függ, hogy kicsit kevesebb idö alatt elkészül vagy pár percet még rá kell húzni.
én magvakat is tettem bele, napraforgó magot, lenmagot és szézám magot, kis darabos diót is.
Ennyi az egész!!!!Vagy fél éve csak ezt csinálom, semi ördöngösség nincs benne.
Egy ismeröstöl kaptam ezt a receptet.