Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Lakáshitel kedvezmény SOS

Sziasztok!
S.O.S. segítségre lenne szükségem.
Beadtuk a férjem adóbevallását, amiben érvényesítettük a lakáshitel után az adókedvezményt.
Most kaptunk levelet az apeh-tól holnap reggel be kell menni ellenőrzésre.
Nem tudok másra gondolni, mint, hogy a gyes-re való jogosultsággal van baj (útmutató szerint, ha a házastárs az adott adóévben legalább 6 hónapig GYES-re volt jogosult a jövedelemhatár 4.400.000)
Mi e szerint jártunk el, mivel az én értelemzésem a következő:
- én az adóévben TGYÁS-t és GYED-et kaptam, de szerintem ez nem zárja ki azt, hogy GYES-re vagyok jogosult.
-mivel az útmutató nem azt írja, hogy GYES-t kapott legalább 6 hónapig a házastárs, hanem azt, hogy jogosult volt arra.
Az én értelmezésem szerint : A GYES-re való jogosultság és a GYES folyósításának fennállása nem ugyanaz.
A gyermek születésétől jogosult a szülő GYES-re, mégpedig alanyi jogon. De ha egyben GYED-re stb. is jogosult, akkor választania kell az ellátások között.
Várom a véleményeket.
Előre is köszi!
Köszi vettem a lapot.
A témát én már lezártam.
Köszi a hozzászólást!
Továbbra is rosszul értelmezed. Nem vagy jogosult gyes-re, ha más ellátást választottál. Ennyi.
Ez a te véleményed!!!
KIKÉREM MAGAMNAK, HOGY ILYENEKKEL MEGVÁDOLJ!
Lehet, hogy te így jársz el bizonyos ügyekben én nem az tuti!
EZZEL A TÉMÁ LEZÁRTNAK TARTOM!
ui: megjegyezni kívánom, hogy én ez a fórumot azért, hoztam létre, hogy véleményeket kérjek, nem pedig azért, hogy az ilyen rosszindulatú emberek véleményét olvasgassam, ha érdemben nem tudsz hozzászólni, ne írj, mert a vádaskodásodra nem vagyok kiváncsi!!!
Én azt gondolom, hogy te ezzel tökéletesen tisztában voltál akkor is, amikor elkészítetted a bevallást, csak bepróbálkoztál, hátha nem szúrják ki.
Mikor behívtak ellenőrzésre, egyből erre gondoltál, pedig úgy is behívhattak volna, ha minden rendben van a bevallásoddal. Ha bizonytalan voltál, megkérdezhetted volna, mielőtt beadod a bevallást. Az, hogy neked sok munkád volt vele, még nem jogosít kedvezményre.
Mint már korábban is írták, a GYES-re való jogosultságnak az is feltétele, hogy egyidejűleg más ellátásban ne részesülj. Ha GYED-et, TGYÁS-t kapsz, nem vagy jogosult GYES-re.
És már csak azért sem azt írják be, hogy akinek GYES-t folyósítottak, mert előfordulhat olyan eset, hogy valaki tényleg jogosult, de nem igényli (meg más egyebet sem), és neki is jár a kedvezmény.
Nem bántottál meg, de ne haragudj, de, lehet hogy neked egyértelmű számomra még mindig nem. Helyesebben nem értek egyet vele. Amennyiben 6 hónap gyes folyósítást értenek alatt írják azt bele a tájékoztatóba!
A másik, hogy gyes ugyebár alanyi jogon jár a gyermek megszületése után 3 éves koráig: na már most nekem van egy gyerekem aki 1 éves, tehát JOGOSULT vagyok gyesre
gyed és tgyás, pedig ugyebár biztosítotti jogviszony után jár: nekem az is megvan, tehát JOGOSULT vagyok rá
Tudom, hogy mivel mindegyikre jogosult vagyok csak az egyiket választhatom, de ha én most lemondom a gyed-et és igénylem a gyes-t már kapom is!!!
Azzal, hogy nem azt (gyes) igényeltem még megvan a jogosultságom, hiszen a törvényben előírt feltételek adottak nálam.
Ez is nézőpont kérdése, ki így ki úgy értelmezi.
Ráadásul egy másik fórumon azt írák, hogy apeh-os továbbképzésen azt mondták, hogy bizony a tgyás és a gyed időszaka is számít. Na akkor most mit gondoljon az ember fia???
Engem nem is a pénz érdekel, csak ha mindenki annyit foglalkozna egy-egy adóbevallással amennyit én ezzel, akkor nem máj 20 hanem szept 20 lenne a beadási határidő. Amennyit én agyaltam, gondolkodtam, utánanéztem az a nem mindegy. Mert én még mindig úgy gondolom, hogy helyesen jártam el.
Ez persze már lényegtelen, ez már lefutott ügy és sztem mindenki úgy van vele, hogy úgyis az APEH-nak van igaza. Attól én még ugyanolyan boldog ember leszek a családommal és a gyerekeimmel!!! (csak az a bosszantó, hogy ilyen "kisembereknél" mint mi mindenbe belekötnek és büntetgetnek aki meg milliókkal meg milliárdokkal tartozik azt nem tudják behajtani. Ez a szégyen!!! Ilyenkor kinyílik a "bicska" a zsebembe!
Persze ez csak az én magánvéleményem!!!!
Nem akarlak megbántani, de ez elég egyértelmű(nek kellett volna, hogy legyen).
Bár én könnyen beszélek, hozzá vagyok szokva a jogi nyelvezethez.
Csaj tájékoztatásul annak, aki benézett a fórumba.
Voltunk az Apeh-ba és jól sejtettem a gyes-es résszel volt probléma.
Tehát mindenkinek aki ilyen helyezetbe kerül:
az APEH a legalább 6 hónap gyes jogosultság alatt azt érti, hogy az adott adóévben legalább 6 hónapig GYES-t folyósítottak az érintett részére.
Köszi mindenkinek a hozzászólásokat!
Szia!
Bocsi, hogy csak most reagálok.
Azért nem én vettem igénybe a kedvezményt, mivel azt ugyebár csak az adód erejéig veheted igénybe és nekem az adóm (tgyás és gyed után) olyan kevés, hogy az adójóváírás és életbizt. kedvezmény teljesen ki is meríti.
Így a lakáshitel kedv. már nem tudtam igénybe venni, mert nem volt miből!
rosszul értelmezted... ha gyedet kapsz, akkor nem vagy jogosult gyesre, tehát kedvezményt sem vehetsz igénybe.
Egyszerre csak egyféle anyasági támogatásra lehet jogosult az ember.
Erről van szó.
Én értem, hogy a topicindító miről beszél, de a helyzet az, hogy amennyiben igénybe veszi a tgyás-t, gyed-et, akkor nem jogosult gyes-re, mert a választása más ellátásra esett.
Vagyis: csak abban az esetben vonatkozna a topicindítóra a fenti szabály, ha gyes-t kapott volna.
Kivi39!
Köszi a bíztatást rám fér.
Remélem, hogy igazad lesz, de hát az ember sztem egyszerre arra tud gondolni, ha pl az Apeh-tól kap levelet, hogy vmi baj van.
Köszi mégegyszer
Nem jogosult GYES-re, aki
• táppénzt
• terhességi, gyermekágyi segélyt
• GYED-et
• öregségi, rokkantsági és baleseti rokkantsági nyugdíjat
• GYET-et
• rendszeres szociális segélyt
• munkanélküli járadékban
• pályakezdő munkanélküli segélyt kap
Bandi
Bizony ez az, hogy én így értelmezem aztán mégiscsak nekik lesz igazuk :(
Én azért, ha nem jutunk holnap dűlőre valószínű, hogy kérek egy állásfogalalást végső elkeseredésemben.
Szia!
A férjem a nagyobbik lányunk után gyes-t kapott (kb. 5 és fél hónapig), miközben én terhes voltam a kisebbik lányunkkal.
Mikor a kicsi megszületett lemondta a férjem a gyes-t (tehát nagyra már csak családi pótlék jár) én pedig a kicsi születése után a tavalyi évben 6 hónapig tgyás-t és és utána gyed-et kaptam.
Szerintem ilyet sehol nem írt.
Topikindító: én hasonlóan értelmezném, mint te, de ettől még sajnos lehet, hogy az Apeh nem úgy gondolta. :(