Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Adókedvezmény!Segítség!!
2010-02-11 10:551.

Létrehozva: 2010. február 11. 10:55
Szeretném kérdezni valakitől, aki ért az adóbevallásokhoz.
Laktózérzékeny vagyok, és ezért jár havi 4000 Ft adóvisszatérítés. Ma megyek a dokihoz, aki kiadja az igazolást róla. Az egyszerűsített bevallást választottam. Az írják, hogy ne tegyek a borítékba semmilyen igazolást. HOgy tudatom az apeh-al, hogy nekem jár ez a kedvezmény??? Van egy sor, hogy súlyos fogyatékosaknak járó kedvezményt akarok-e igénybe venni, és ha igen, hány hónapra??? Oda kéne X-et rakni????????
Előre is köszönöm, ha valaki segít!!! Már csak 4 nap van a visszaküldésre.
Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!
Laktózérzékeny vagyok, és ezért jár havi 4000 Ft adóvisszatérítés. Ma megyek a dokihoz, aki kiadja az igazolást róla. Az egyszerűsített bevallást választottam. Az írják, hogy ne tegyek a borítékba semmilyen igazolást. HOgy tudatom az apeh-al, hogy nekem jár ez a kedvezmény??? Van egy sor, hogy súlyos fogyatékosaknak járó kedvezményt akarok-e igénybe venni, és ha igen, hány hónapra??? Oda kéne X-et rakni????????
Előre is köszönöm, ha valaki segít!!! Már csak 4 nap van a visszaküldésre.
Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!
Ez azt is jelentené, hogy ha Én 2004-óta vagyok II.típusú cokorbeteg, de eddig nem tudtam az adókedvezmény létezéséről, akkor visszamenőleg is igényelhető? Ha igen, akkor meddig és mit kell tennem?
Kérlek segíts!
Az APEH honlapján fennvan:
Fogyatékkal élők kedvezménye
A fogyatékossággal élők havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeggel csökkenthetik az összevont adóalapjuk után fizetendő adójukat. A személyi kedvezmény továbbra is mindenféle korlátozás nélkül érvényesíthető.
Súlyosan fogyatékos személynek egyrészt a súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban említett betegségben szenvedőt, másrészt a rokkantsági járadékban részesülőt kell tekinteni. A súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról a többször módosított 15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet intézkedik.
Abban az esetben, ha igénybe kívánja venni ezt a kedvezményt a magánszemély, akkor a háziorvosát kell felkeresnie, aki ellátja a súlyos fogyatékosságról szóló igazolással, illetve ha az igazolás kiadására nem jogosult, tájékoztatja arról, ki adja ki részére azt. Fontos tudnivaló, hogy ez a kedvezmény nem az igazolás kiállításától, hanem a fogyatékos állapot kezdőnapjának hónapjától megilleti a magánszemélyt. A végleges fogyatékosságot csak egyszer kell igazolni.
Sziasztok!
Én nagyotthalló vagyok, állapotom 1995-töl végleges.
Hol van olyan útmutató vagy rendelet, hogy avéglegesnek nem kell új igazolást kérnie. Aki ezt tudja gyorsan válaszoljon. Előre is köszönöm.
bocsánat, az összeget elírtam, sajnos nem 4000 ft, itt a pontos szabály:
Súlyos fogyatékosság esetén orvosi igazolás alapján havi 3 575 forinttal (az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5%-ával) lehet csökkenteni az adót mindazokra a hónapokra, amelyekben a fogyatékos állapot legalább egy napig fennállt. Ebbe a sorba a "d" oszlopba tehát annyiszor 3 575 forintot - legfeljebb 42 900 forintot - lehet beírni, ahány hónapig fennállt a fogyatékosság. Az orvosi igazolást nem kell csatolni, csak megőrizni. Akinek az állapota végleges és korábban már kiadták az erről szóló igazolást, nem kell új igazolást kérnie.
A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját összevonás alá eső jövedelme utáni adóból. Súlyosan fogyatékosnak az a személy tekintendő az adózás szempontjából, aki súlyos egészségkárosodással összefüggő jogosultságról szóló jogszabályban meghatározott betegségben szenved, vagy rokkantsági járadékban részesül. Az egészségkárosodás minősítése a 83/1987. (XII.27.) MT rendelet, a 15/1990.(IV.23.) SZEM rendelet és a 164/1995.(XII.27.) Korm. rendeletek alapján történik.
Köszönöm mindenkinek mégegyszer a segítséget!!!!!!!
Megyek készülni, mert 1-re megyek a dokihoz. További szép napot!!!
Szia!
Nekem így is elveszett 3 évem, én könyvelővel csináltattam meg, mert abszolút nem értek hozzá. Az apeh azt mndta hogy önellenőrzésst kell csinálni, ami letölthető a honlapjukról.Az összeg 3650 ft, legalábbis én ennyit kapok. Esetleg beszélj könyvelővel mert ha régóta fennáll a betegséged, és ezt igazolja az orvosod, akkor te is kérheted ezt az összeget.Biztos nem voltam érthető, tehát a nyomtatványt kell letölteni amin az önnellenőrzést csinálta nekem a könyvelő.
igen a támogatás onnantól jár, ahonnan a betegség kezdődik (orvosilag igazoltan). tehát ha októbertől, akkor igen, 3 hónapot kell beírni, és az 12000 ft-ot jelent.
a másik kérdésre, igen, te döntheted el neked melyik a jobb, egy összegben vagy havonta. ha havonta, akkor vidd be a papírt a munkahelyre, ha egyösszegben, akkor ne vidd be, csak el ne felejtd jövőre beírni a bevallásba!
nem kell elküldened az apeh-nak az igazolást, csak 5 évig meg kell őrizni, hogy ha esetleg ellenőrzik akkor be tudd mutatni.
Ha évek óta tart a betegség, akkor az orvos ráírja, hogy mióta tart, és odáig visszamenőleg érvényesítheted a kedvezményt. Ha jól emlékszem ehhez az előző évek adóbevallásának az önellenörzését el kell küldeni.
Azaz most 12000Ft-ot kapok vissza, ugye?
A doki azt mondta, hogy szerinte jobb ha az ember adóbevallásnál intézi, mert az évi 48ezer az már nem rossz, míg a havi 4 ezer, az nem túl érezhető pénz. (ezt most jó hülyén fogalmaztam....)
3 évre visszamenőleg jó sok pénz összegyűlt akkor. Több mint 120ezer!!!
Még mielőtt valaki azt hinné, de jó biznisz ez a laktózérzékenység, azért megsúgom, a havi 4000 Ft még a tejre sem elég nekem, és akkor még nem vettem másmilyen tejterméket....
Szia!
Nekem is jár ilyen támogatás, de erről én nem tudtam, viszont három évre visszamenőleg tudtam érvényesíteni, így egy összegben visszafizette az apeh azt a pénzt. Én a munkahelyemen adtam le az orvosi igazolást.
Akkor gondolom, az igazolást majd akkor kell küldeni amikor visszaküldöm az aláírt adóbevallást. Ugye? És ők honnan fogják tudni, hogy nekem havi 4000 jár??? VAgy mindenkinek annyi jár?