Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Biológia, kémia érettségi

Sziasztok!
Jövöre érettségiznék újra, hosszú idő után, biológiából és kémiából. (Lehetőleg emelt szinten mindkét tárgyból, de biológiából biztos)
Azokat kérdezem, akik tájékozottabbak mint én, hogy manapság melyik könyvekből tanitják a gimikben a bioszt és a kémiát. Valamint, hogy a rengeteg érettségire felkészítő kiadványok közül, melyek bizonyulnak a leghasznosabbaknak.
Érdekelnek továbbá az érettségire felkészítő tanfolyamok is...Melyek a leghasznosabbak Budapesten?
Természetesen a neten tájékozódtam már, de a szájhagyomány utján terjedő információk mégis néha hasznosabbak.
Köszi előre is!
annyi könyvet ajánlottatok itt, hogy képtelenség választani
melyiket ajánlanátok egy teljesen humán beállítottságú embernek, akinek minden ilyensmit jó szájbarágósan kell elmagyarázni, hogy megértse?
A mai középszintű bioológia érettségik nagyon egyszerűek, az emelt szintű nem tudom mennyivel "emeltebb".
Nem lehetett könnyű újra neki állnod tanulni. Én is újra érettségiztem anno biológiából, hogy tutira felvegyenek, sikerült is.
Remélem neked is sikerült!
Üdv!
Ibiszkusz
Sziasztok!
Ha valakinek biológiából, vagy kémiából segítségre lenne szüksége, akkor állok rendelkezésre. ELTE-n végeztem biológia-környezettan tanár szakon
. Jelentkezz bátran, ha kell kisebb-nagyobb segítség.
Sziasztok,
Én is biosz emelt, kémia középen voltam (még a szóbelik hátra vannak), de meg kell mondanom, h sztem a mostani biosz nagyon szivatós volt. Augusztus óta jártam magántanárhoz mindkét tárgyból, plusz megvannak az itt felsorolt könyvek is (a Szerényi-Nagy Biológiai Feladatgyűjteménye, a Villányi-Ötösöm lesz kémiából tényleg nagyon hasznosak), végigcsináltam az összes volt felvételit és mindegyiknél jobb eredményem lett, mint az ideinél...úgyhogy igazából ez szerencse kérdése is. :)
De nem adom fel! Pont azt nézegetem, h Treff, vagy SOTE előkészítővel jár-e jobban az ember.
Noh, örülök, h hozzá szólhattam és hogy nem vagyok egyedül ezzel az őrült gondolattal, h bioszból és kémiából érettségizzem. :)))
További szép napot,
b
Nem irigyellek.
Én most érettségizek középfokon,csak ebből a tantárgyból,mert már van érettségim, de kell a főiskolai felvételihez.
Az írásbeli egyre nehezebb és egyre kevesebb köze van a tananyaghoz szerintem.
Ma megírtam az írásbelit és meg kellett állapítanom,hogy tudtak még rontani rajta.Azt hiszem legkevésbé a biológia tudásomra volt szükségem a megoldáshoz.
Ahogy elolvasgattam több cikk is arról írt ,hogy egyre gyengébbek az eredmények ebből a tantárgyból. Azt hiszem ilyen feladatsorok mellett nem is kellene ezen csodálkozni.
Kívánom,hogy neked jobb tapasztalatod legyen majd.
Szia!
nem tudom aktuális-e még, és írták-e már mások, de kémiánál egy nevet tudok mondani: Villányi Attila. mi az Ő könyveiből tanul(t)unk (Kemavill kiadó). emelt szinten megyek jövőhét csütörtökön és nagyon hasznosok, néha még nehezebbek is mint az emeltszintű érettségi. de az sose baj. szóval én ezt tudom ajánlani:)
hajrá.
Szia!
Amikből mi tanultunk "száz" éve könyvek, azokat mindegyiket más ember irta. Az egyiket az általad említett Boksay is irta többek között, a másik kettőt más-más. Ezek a klasszikus régi tipusú tankönyvek.
Scolar Kiadó
Fazekas György – Szerényi Gábor: Biológia I. kötet – Molekulák, élőlények, életműködések (2., javított kiadás)
Fazekas György –Szerényi Gábor: Biológia II. kötet – Ember, bioszféra, evolúció (2., javított kiadás)
és egyéb könyvek
Szia! Én most érettségizem. Nálunk most kémiát a Boksay tankönyvekből tanítanak...
Illetve a MOzaik sorozat 8-10.-es könyveit is hazsáljuk...
emellett kémia: a Villányi könyv, láttam sokan ajánlották. Feladatgyűjteménynek a Villányi: Ötösöm lesz kémiából
Bioszból is van ugyanilyen...
Bioszból a Szerényi 4 kötetes jó, de ma már van 2 kötetes kiadása is... ez az újabb... Emellett van egy zöl színű feladatgyűjtemény
Az a címe hogy Nagy feladatgyűjtemény biológiából
Köszi a tippeket!:-) A régi feladatsorokat már letöltöttem, amit eddig találtam az interneten.
Azt tervezem, hogy szeptemberig átveszem magam a teljes anyagot, bioszt- kémiát és szeptembertől pedig vmi szervezettebb formában (előkészítő, magántanár).
Tényleg, magántanár tudtok ajánlani?
Igen, amit én vettem már színes, nekem ez a rész volt meg: http://www.insilico.hu/biol10.html
Meg még ilyenem volt, ez most jutott eszembe: http://www.szakkonyv.hu/portal.aspx/product/show/2a5c16e9 -ee27-4b0b-bd73-ecdfcc261106 (bal oldali). Ez nagyon részletes könyv, ennyire részletesen nem kérik vissza még emelt szinten sem, de én szerettem, vissza-vissza nyúltam hozzá
Igen, nagyon hasznos végigoldani a régebbi sorokat, már csak azért is, h. lássa az ember, h. milyen típusú feladatokra lehet számítani.
Az Oláh könyv pont nem színes sajnos..vagy már új kiadása is van?
Az Ötösöm lesz kémiábólt írta valaki, tényleg, azt el is felejtettem, az is megvolt nekem, szintén alap.
Ja, meg igen, a régi érettségiket is érdemes megoldani, ill. OKTV-feladatok is fent szoktak lenni neten
hasznalttankonyv.hu; innen is lehet olcsó tankönyveket bogarászni....
Annó annak, amit a kémia tanárunk leadott órán és a tankönyv anyagának nem sok köze volt egymáshoz...legalábbis nem találtam kapcsolódási
pontokat.
Biztosan emlékszel az "Összefoglaló feladatgyűjtemény matematikából" című, zöld színű tankönyvre, amely a régi érettségi anyagát képezte.
Ugyanilyet kiadtak kémiából is....Nemzeti Tankönyvkiadó, kék színű példatár.
Akkor egy gyors összegzés, magamnak és azért is, hogy fent maradjon a topik.:-)
Szóval bioszból az Oláh könyv és Szerényinek a nagy könyve valamint az "ennyit kéne tudni" tipusú, kezdésnek megteszi. már találtam is a teszveszen használtat:-)
De mi legyen a kémiával? Vajon miből oktatnak most a gimikben? Vagy azt hagyjam, nézzem az érettségis könyvekből?
:-)))))
Hát igy jár aki fecseg. Igen apukám fogorvos...nővérem fül- orr- gégsz és stb...folytathatnám még. Lassan, de biztosan az én fejem lágya is benőtt és talán "pályára állok" én is.:-D
Nem vagyok ismerős.
Sokat lógtam régebben a fórumon(most már igyekszem leszokni róla), és megjegyeztem. Arra is emlékszem, hogy közeli családodban vannak orvosok, erről is írtál régebben.
Rengeteg lényegtelen információmorzsát felszedek, és évek múltán is eszembe jut, ám a tananyaggal mindig gondjaim akadnak.
?!
Ezt honnan tudod?:-D Ki vagy??:-D
Sziasztok!
Köszi a sok sok jó tanácsot.:-) Nagyon örülök nekik! Meg fogom nézni ezeket a könyveket. Azt hiszem, akkor az én régi biosz, kémia tankönyveimet hanyagolom és az újak szerint tanulok.
Egyébként a SE-FOK -ra készülök...
Ja igen, Szerényi, bocsi.
Az Oláh könyv szerintem is jó, én egyet vettem meg a sorozatból, de szép, színes, nagyon jól érthető könyv szerintem is!
Anno, mikor 4 (v. 5?) éve felvételiztem(bioszból emelt, kémiából közép szinten), akkor bioszból a Szerémi által kreált gyakorló könyveket ajánlotta mindenki. Ő egy biosztanár, aki részt vett akkor az érettségi sorok összeállításában. Könyvek címére nem emlékszem, én úgy válogattam, h. bele-belenézegettem. A Treff előkészítőjére jártam, szerintem az érettségihez nem volt nagy szükség rá amúgy, de ennek ellenére hasznos tudást adott, sok mindent megértettem ott. Arra vigyázz, h. teljesen más jellegű tudást követel meg az új rendszer, mint a régi felvételik. Inkább gyakorlatias kérdéseket tesz fel, gondolkodósat.
A középszintű kémia könnyű volt szerintem, érdemes emeltszintűzni, ha érzel ambíciókat, pláne, hogy ha jól tudom, emelt szinten nem kell kísérleteket elvégezni. Kémiából is volt egy nagyon jó könyv-feladatgyűjtemény (párban), de a címében sajnos nem vagyok biztos, de benne volt az érettségi, meg a kémia :), ami biztos, h. nagy alapú volt, A4-es, sötét színű, és szerintem tankönyvboltokban keresd!
Szia!
Jó könyveket ajánlottak előttem nagyon. Én még pluszban ajánlanám, hogy az OM honlapjáról elérhető érettségi feladatlapokat oldd meg, rendesen időre ahogy kell, mintha "élesbe menne". Fönt van az összes, mióta új a rendszer, és ha végeztél, mellettük ott a javítási útmutató, ellenőrizheted magad.
Kémiából valóban kenni-vágni kell a feladatokat, ehhez csináld végig az "Ötösöm lesz kémiából" című könyvet, kétkötetes, számítási feladatok és megoldásaik, plusz tesztek. Szintén Villányi Attila könyv, nagyon jó.
Bioszhoz még annyit, hogy sok olyan feladat lehet, amihez kell a gyakorlat, fakt. Biokémiai kísérletekre, mikroszkópos feladatokra, élettani gyakorlatokra gondolok elsősorban. Ilyen könyvei pl. dr. Perendy Máriának vannak. És én szerettem a Berend-Szerényi féle könyveket is (A/4-es formátum, 4 kötet, komoly)
Jó felkészülést
Szia,
biosz szakra járok, így pár éve én is emelteztem a tárgyból (és kémiából is jártam emelt előkészítőre)..mi az Oláh Zsuzsa-féle háromkötetes könyvből tanultunk gimiben, a felvin sokan leszólták, hogy nekik túl szájbarágós és mesélős volt, gagyi, stb., de szerintem nagyon jó. Minden fejezetnél először a lényeget írja le, aztán kiegészíti emelt szintre készülőknek ill. érdeklődőknek..nekem külön tetszett, hogy voltak benne plusz dolgok is, érdekességek, adott egy szemléletet
Majdnem 90%-os lett az érettségim..mondjuk az írásbelin néhány feladat röhejes volt, és ahogy láttam, egyre gyengül azóta a szint, de ez akkor is mutatja, hogy a könyv elég volt a felkészüléshez. Én azt olvastam csak át, meg elmentem az ELTE és a Felvi által szervezett próbaírásbelikre (kijavítva visszaküldték a tesztet, nem rossz, hogy be tudod lőni ezzel, kb. hol állsz), ill. a Szerényi Gábor-féle szóbeli előkészítőre (1 hétvégés, a végén feleléssel), tök hasznos volt! Ja, meg vettem egy tesztkönyvet is (már nem emlékszem a nevére, de mindegy is, mert elég könnyű volt, inkább középszintre lett volna jó), meg az "Ennyit kellene tudnod" összefoglaló könyvsorozatból a bioszosat, az is nagyon jó, ha csak gyorsan át akarsz ismételni valamit. (És az ára is nagyon korrekt.)
Kémiából a Villányi-féle könyvet használtuk, nekem szintén tetszett, meg ebből a tárgyból is megvettem az Ennyit kellenet tudnod c. könyvecskét, nagyon jól összefoglalja a lényeget, még egyetemen is volt, hogy elővettem.. Fakton meg szintén Villányi előkészítős könyvét használtuk ("Kémia a kétszintű érettségire", asszem ez volt az), az viszont szörnyű, pláne, hogy neked kell kitöltögetned benne -nem mindig egyértelmű- dolgokat, és rá vagy kényszerülve, hogy tanárral ellenőriztesd..szerintem kerüld nagy ívben
Amúgy a kémiánál a számolás inkább a mumus, mi amiatt jártunk különtanárhoz, minden másra ott van a "rendes" tankönyv, az elég.
Ha bármiben tudok még segíteni, akár később nem értesz vmit, akármi, nyugodtan írj
Milyen szakra készülsz amúgy?
Szia!
Én tavaly érettségiztem töriből emeltszinten és az Eltére jártam előkészítőre, februártól április végéig tételkidolgozó kurzusra, szombaton volt 4x v 5x 45 perc és 48 000 kürül volt az ára, utána meg májusban 4 hétig heti 2x szintén nem emlékszem vagy 2 vagy 2,5 órára, azt hiszem szóbeli felkészítő volt a neve.
Nagyon megvoltam elégedve vele, tényleg hasznos volt.Egyik volt osztálytársam angolra járt, neki is sokat segített, de a bioszt sajnos nem tudom, de biztos az is jó;)
Műszaki tankönyvkiadó
Biológia tankönyvek....ezeket is sokszor ajánlották.
kemavill.hu;
Villányi-féle kémia tankönyvcsalád; sokszor emlegették orvosis topikokon is..
Na igen, ennyi hasznot...!!
:-D