

Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Bevált szilvalekvár recept

Befőző háziasszonyok segítségét szeretném kérni!
Ma vettünk 5 kg szilvát a piacon, és délután szeretnék belőle szilvalekvárt főzni! Eredetileg nagymamám receptje alapján készítettem volna, de ő most nincs otthon, így megnéztem az interneten, de mindenhol csak a sütőben sütős változatot láttam, ami nekem nem hiszem, hogy menne, mert elég vacak a sütőnk!
Előre is köszönöm mindenki segítségét!
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Elkészült a szilvalekvár, már a szárazdunsztban csücsül, és várja, hogy kihűljön! A kóstolás alapján meg kell, hogy mondjam: Szerintem finom. Ha kihűltek, és szépen fel vannak cimkézve lefényképezem, és megmutatom nektek hálából, aztán mehet a kamrába a többi közé!
Mégegyszer nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget!
Petra
Na de félre a tréfával. Én is eddig sütőben készitettem, de itt most fantasztikusan jó recepteket és ötleteket olvastam. Ki is fogom próbálni.
Petrácska Neked pedig sok sikert, klassz kis csaj vagy, s tuti jó háziasszony leszel. Majd ird meg, hogyan sikerült.
Ó, nagyon köszönöm a recepteket! Ma délután nekilátok, és majd beszámolok az eredményről! Remélem menni fog!
Ez a sütőben sütött szilvalekvár nekem is tetszik, de tartok az itteni sütőtől (jelenleg albérletben lakunk)
Viszont, ha elköltöztünk ki fogom próbálni úgy is! Még egy kérdés: az ecet azért kell a tepsibe, hogy ne égjen le a szilva?
ja, és valaki kérdezte, hogy tényleg 16 vagyok-e! Igen, pontosabban október végén töltöm be!
Szia!
Íme a már kétszer bevált recept:
próbálom az 5 kilóra adni a mennyiségeket, bár én érzésből csinálom, kóstolgatással...
Szóval, szilvát megmosni, kimagozni, én olyan 5-6 darabra vágom a szilvát, de biztos felezve sem rossz. Bele a fazékba, mehet rá kb 20-25 dkg cukor. Jó ha így áll egy kicsit, mert levet ereszt, és kisebb valószínűséggel ég le.
Mehet a tűzhelyre, eleinte nagyobb, majd ha már jól átmelegedett, kis lángon. Ha túl nagy lángon fő, akkor fröcsög ki a lábasból, ez kellemetlen a bőrnek, meg aztán takarítani se leányálom...
Amitől nagy sikert arat ez a recept: kb 50-60dkg méz, kb fél tasak őrölt fahéj, kb ugyanennyi őrölt szegfűszeg, és úgy 2-3 dl vörösbor (jó az olcsó, gagyi is!!!) Meg egy lehelletnyi őrölt gyömbér, de ez nem feltétlenül szükséges. Ezeket folyamatosan, kóstolgatás mellett adagolom.
Ha már kellő sűrűségűre főtt, mehet a szép tisztára mosott üvegekbe, tetejére kevés szalicil, majd celofán és a fedő.
Jó neki, ha lassan hül le, ezért én egy nagy ágytakaróba burkoltam az üvegeket és most a kanapén laknak. Múlt csütörtökön főztem, még mindig meleg, ha benyúlok alá.
Sok sikert, majd számolj be az eredményről!!
Ui.: Bár én jóval többől csináltam, de Neked is ajánlom, hogy a szilva vagdosását gumikesztyűben csináld, mert fog, az én kezem rettenetesen nézett ki tőle, a körmömön még mindig látszik helyenként kicsit, pedig sikáltam rendesen!
Sziasztok
én eddig mindig sütőben csináltam, nagyon finom sürü lekvárt kaptam, de utána sem kellett sikatolni a sütőt, ám ezeket a recepteket nem hallottam, eltettem emlékeimbe, biztos,hogy igy van, ahogy leirtátok, köszönjük szépen

Én akár milyen viccesen hangzik "sütni" szoktam a szilva lekvárt! És épp most van benn egy adag a sütőben!
A megmosott ledarált szilvát beleteszem az ecettel kiöblített lábasba, és így teszem be a sütőbe! Ezt sem szabad keverni, kb 7-8 óra alatt szépen készre rotyog a sütőben!!!
Sok sikert hozzá, bármelyik módszert is alkalmazod!!!
Hozzávalók:
Egy lábasba 5 kg kimagozott szilvát öntünk. A tetejére 1 kg kristálycukrot szórunk, majd 1 deci 10 százalékos ecettel meglocsoljuk.
Elkészítés:
Fedővel letakarjuk, egy éjszakát állni hagyjuk, majd tűzre téve, a forrástól számítva takaréklángon 3 és fél óráig főzzük. Megkeverni tilos! Csak akkor ég le, ha megkeverjük. 3 és fél óra múlva a gázt lezárjuk, és a lekvárt 20 percig keverjük. Előmelegített üvegekbe merjük, a tetejére szilvapálinkát öntünk, lekötjük és szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
SZia!
Mi ilyet szoktunk:
7kg szilva félbevágba, egy 10 literes lábasban eligazgatjuk. rászórunk 1kg cukrot, majd 2 dl 10%-os ecettel mindenhol meglocsoljuk. Kavarni, rázni nem szabad!!!
Másnap lassú tűzön főzzük 4 órán át (kavarni, rázni most sem szabad!!!), 4 óra után kanállal félrehúzzuk a szilvát, és megnézzük, mennyi lé van alatta. Ettől függően 10-30 percig tovább főzzük. HA megfelelő, összekavarjuk, és a kívánt állagig, további 5-20 percig főzzük. Forrón üvegbe töltjük, és száraz gőzben hagyjuk kihűlni.