

Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Citromtorta recit keresek

Sziasztok!
Húsvétkor az egyik főzősújságban két nagyon finom torta receptjét találtam, amit akkor el is készítettem. Sajnos nem emlékszem, hogy melyik újságban láttam, jól el is pakoltam valahova .
Arra emlékszem, hogy a citromoshoz a linzertésztát meg kelett tölteni felvert tojással, amibe kelett tenni 4 db citrom levét és héját és egy kis vajat.
Találtam még ebben az újságban egy könnyű túrótorta receptet, ha jól emlékszem ez ávonyás volt, de nem tuti, és ez is linzertésztából készült, kb. 50 dkg túró kelett a krémjéhez.
Szóval recepteket várok, és ha valamelyik hasonlít rá, vagy azt mondjátok, hogy nagyon fini meg is csinálom.
Előre is köszi: Kati
Citromkrém-szeletek
6 deka vajat (5deka zsírt) 7 deka cukorral és 1 tojással negyed óráig keverünk, majd egy citrom reszelt héját és 15 deka liszttel kevert fél csomag sütőport lassan, keverés közben hozzáadunk. Zsírozott és lisztezett tepsiben sütjük. A tésztát kihűlés után a következő krémmel vastagon bevonjuk: 2 csomag citromkrémport, 6 deka lisztet és 28 deka cukrot 1 liter hideg tejbe elkeverünk és szabad tűzön állandó keverés mellett sűrűre főzünk. A meleg krémet, néha-néha megkeverve, hűlni hagyjuk. A felkenés előtt a krémhez 3 tojásfehérje simára vert habját adjuk hozzá. A bevont süteményt őrölt mandulával vagy dióval szórjuk meg
Zöldcitromos túrótorta
Elkészítési id:
50 perc Nehézség:
normál
Hozzávalók:
A tésztához:
Rama sütmargarin: 10 dkg
reszelt keksz- vagy piskótamorzsa: 25
dkg
A töltelékhez:
lime: 2 db (a levét és a reszelt héját
használjuk)
porcukor: 15 dkg
tejszín: 2,5 dl
sovány túró: 40 dkg
zselatin: 4 nagy levél (18 g zselépor)
A díszítéshez:
citromf és lime szeletek
Elkészítése:
A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát és összekeverjük. A masszát elosztjuk egy kapcsos
tortaforma alján és jól lenyomkodjuk. 2 órára betesszük a htszekrénybe.A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A
túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukor felét és a reszelt lime /zöld citrom/ héját. A zselatint kicsavarjuk,
/vagy a zseléport/ kis lángon fölolvasztjuk a lime levében. A lime-os zselatint hozzáadjuk a túróhoz és a
cukorhoz. Összekeverjük, majd hozzáadjuk a maradék cukrot és a felvert tejszínt. Alaposan kikeverjük és a
krémet elosztjuk a kihlt tésztán, majd a tortát még 2 órára visszatesszük a htszekrénybe. A túrótortát
kivesszük a formából, majd lime szeletekkel és citromfvel díszítjük.
Szia, megláttam a topik címét, és beugrott, hogy van egy finom citromkrémes tortám:
http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/citr omkremes_-malnas-habostorta
Valamint mutatok egy tortácskát, amit az eredeti recept szerint áfonyával kell készíteni, és nem kell sütni:
http://www.oliva.eoldal.hu/cikkek/desszertek/s zedres-tejfolos-tortacska
Ezek biztosan nem azok a receptek, amiket láttál, de talán hasonlítanak, és nagyon finomak. Ja, és könnyű mindet megcsinálni, hiszen nekem is sikerült és nem vagyok profi sütős :)
üdv,
Oliva
Az én kedvenc citromtorta receptem( nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető, akár előző nap is)
Hozzávalók:
A piskótához: 4 tojás, 8 evőkanál víz, 22 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaniliáscukor
Elkészítés: A 4 tojássárgáját 4 evőkanál vízzel kikavarjuk, hozzáadjuk a porcukrot, a sütőport, a vaníliás cukrot, fehéredésig keverjük.
A tojásfehérjéket 4 evőkanál vízzel kemény habbá verjük( én tettem bele pici cukrot ebbe is, keményebb lesz tőle a hab).
A sárgáját és a kemény habot óvatosan összekeverjük, majd a végén belekeverjük a lisztet is. Gáztepsiben megsütjük, kb 200 fokon.
A krémhez: 3 csomag tejszínhabpor, 4,5 deci tej, 6 deci tejföl (ez 1 nagy doboz nekem), 2-3 evőkanál porcukor, 2 citrom reszelt héja, 1 citrom leve
Elkészítés: A 2 csomag tejszínhabport elkészítjük a használati utasítás szerint(3 deci tejjel kemény habbá verjük), majd hozzáadjuk a tejfölt, és a többi hozzávalókat is.
A torta összeállítása: egy porcelán tálban, vagy üveg salátástálban (én ebben szoktam) készítjük el. A piskótából kb. 2 ujjnyi csíkokat vágunk, amivel kibéleljük a tálat, függőlegesen, de a csíkokat nem kell szorosan tenni egymás mellé. Beleteszünk a krémből, kb. a feléig töltjük, ekkor a krémet fedjük be csíkokkal, bele is nyomkodhatunk a krémbe, majd következik rá a maradék krém, erre egy nagyobb lapot vágunk a maradék piskótából, ezzel fedjük be teljesen a tortát, (meg kipótolgatjuk a maradék piskótával a réseket) ami majd az alja lesz, ha kiborítjuk.
Ha elkészült, folpackkal betakarjuk, és betesszük a hűtőbe. Akár 1 nappal előbb is el lehet készíteni, nem fog összeesni úgy sem!!
A hűtőből kivéve beengedjük egy tál forró vízbe az edényt, így nagyon könnyen ki lehet borítani!
Végül bevonjuk a tortát a felvert 3. tejszínhabporból készült habbal, díszithetjük citromkarikával.
Sziasztok!
A mai csak csajokban egy könnyű citromtortát készített a szakács joghurtból, tejszínből, kis túróból, zselatinból, de a pontos receptet nem mondták be. Ha valaki ismrné ezt tegye közzé itt a topikon.
Köszike
Megtaláltam !!!!!!
tavaszi citromtorta:
6 tojást habosra keverni 25 dkg porcukorra, 4 citrom reszelt
héjával, és kb 1,5-2 dl citromlével. 3 dkg olvasztott vajat,
langyosar hűtve belekeverni.
Linzertésztával kibélelni egy kapcsos tortaformát, úgy hogy
kb. 2 cm-es pereme legyen, és ebbe önteni a tojásos keveréket. 170-175 fokon kb. 35 percig sütni
sült túrós szelet:
3 tojás sárgáját habosra keverni 3 dkg porcukorral, hozzáadni
egy citrom reszelt héját, 3 dl tejszint (én 1,5dl ejet és
egy zacsi habport tettem bele), és 50-60 dkg túrót. Majd
ehhez keverni a tojásfehérjék felvert habját, esetleg
áztatott mazsolát (az eredeti recept áfonyát ír).
Tortaformát kibélelni linzertésztával, és pár percig
elősütni, ebbe tenni a túrókrémet, és 180 fokon 35-40 percig
sütni.
Linzertészta:
35 dkg liszt, 12 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 1 cs.
vaniliáscukor, 1 egész tojás, és 1 sárgája. Használat elött
hűtőbe kell tenni. legalább 1 órára.
Nekem ebből az adagból a két tortára elég lett a tészta.
Mind a kettő nagyon könnyű, finom és frissítő ebben a melegben
Köszi! Ez nagyon szép, azt hiszem, hogy ennek nem merek nekiállni
Szia Kati!
Találtam egy citromtorta receptet. Kuzsu rakta fel régebben a sütik képekkel topicra. A kép is az övé.
Citromtorta
Piskóta: 7 db tojás
7 evők. cukor
7 evők. liszt
1 teásk. sütőpor
Krém: 2 db friss tojássárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliáscukor
60 dkg túró
1 db citrom
6 db zselatinlap (vagy 18 g zselatinpor)
2 db friss tojásfehérje
1 csipet só
2 dl tejszín
Díszítés: 1 db zöldcitrom
Elkészítés:
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadva a cukrot tovább verjük, amíg kemény habot kapunk. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és még egy kevés ideig tovább verjük. Ezután apránként belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, nagyon óvatosan, hogy össze ne törjük a habot. Egy 26 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a formát kikenjük zsírral és kilisztezzük. Az elkészült piskótamasszát beleöntjük a formába és előmelegített sütőben kb. 30-40 perc alatt (kb. 160 fokon) aranysárgára sütjük.
A krémhez tojássárgáját a cukor felével addig keverjük, amíg a massza világos nem lesz. A túrót szitán áttörjük majd a citrom reszelt héjával és kifacsart levével együtt a tojáskrémbe keverjük. A zselatinlapokat rövid ideig hideg vízben áztatjuk, majd kinyomkodjuk és nem túl forró vízfürdő fölött feloldjuk, gyors mozdulatokkal hozzákeverünk két evőkanál túrós masszát, és azonnal hozzákeverjük a többi túrós masszához. Hidegre tesszük, amíg a massza a szélénél kissé megszilárdul, majd símára keverjük. A tojásfehérjét a sóval és a cukor másik felével kemény habbá verjük, a tejszínt pedig a vaníliáscukorral felverjük, majd óvatosan mindkettőt a túrós masszához keverjük. A krémet újra hidegre tesszük, amíg kezd enyhén megkötni, de még kenhető állagú. A krém kb. felét félretesszük a torta bevonásához.
A piskótát három részre vágjuk, a krémet kétfelé osztjuk. Az első lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot, rákenjük a krém másik felét, majd ráhelyezzük a harmadik lapot is.
A félretett krémből 4-5 evőkanállal egy csillagcsőrrel ellátott tortazsákba szedünk, a többivel bevonjuk a torta oldalát és tetejét. A tortazsákból a torta szélére habrózsákat nyomunk. A zöldcitromot vékony karikákra, majd a karikákat négy cikkre vágjuk. Ezekkel a cikkekkel kirakjuk a habrózsákon belül úgy, hogy a cikkek héjas része legyen a torta közepe felé. A torta közepére is nyomunk néhány habrózsát, és négy cikket virágszerűen beleállítunk a habrózsákba. A habrózsákon kívül szintén kirakunk a cikkekből egy kört, de itt fordítva mint a szélén, vagyis a héjas rész legyen a torta széle felé.
Citromtorta: azt hiszem ez volt az
Hozzávalók:
-250g liszt
-225g vaj
-300g kristálycukor
-5 tojás
-3 citrom
-1 csipet só
Elkészítés:
-Először is elkészítjük a tésztát;
A 250g lisztet össze dolgozzuk 125g vajjal, 100g cukorral , egy csipetnyi sóval,
és a végén bele dolgozzunk egy tojást.
Betesszük 30 percre a hütőbe.
-Elkészítjük a citrom krémet;
200g kristálycukrot,100g vajat,4 tojást,3 citromnak a levét,1 citrom reszelt héját,
alaposan összekeverünk.
Kivesszük a tésztát a hütőböl,köralakura kinyujtjuk,villával megszurkáljuk és
10 percet elösütjük 200 fokon, majd ráöntjük a citromkrémet és vissza tesszük
20-25 percre a sütőbe és kész is a citromtorta.
Hidegen tálaljuk.
A férjemnek a citromtorta az egyik kedvence. Saját recept én kísérlteztem ki, néhányan már a túrótortát is belebeszélték, de nem az. Tehát:
sima piskóta tortát süssél (NE VEGYÉL, MERT AZ SZ..R!!!) ha nem tudod a receptet azt is megírom, bár bármelyik recept könyvben megtalálod.
A krém:
1 tasak vaniliás pudingport 3 dl tejben elkevered, krémmé főzöd. én akkor szoktam beletenni a cukrot, amikor leveszem a tűzről, mert akkor pillanatok alatt elolvad, de nem ég meg. Kicsit édesebbre kell most ízesíteni, mert citrom is kerül majd bele. Ebbe a forró puding krémbe 10 dkg margarint teszel, addig kevered, amíg elolvad. utána egy teljes citrom levét beleteszed (NEM BOLTI CITROMLÉ!!) és két citrom reszelt héját. Összekevered és ennyi a krém.
Ezt beletölteni a ketté vágott piskótába. Nagyon kellemes könnyű krém, én azt is szoktam csinálni, hogy duplán veszem az egészet, 3 rétegűre vágom a piskótát, és bőségesen megkenem.
http://receptmania.hu/index2.php?option=com_content&task=view&id=1542&pop=1&page=0&Itemid=26
Azt hiszem "lemon tart" néven fut az angoloknál és tényleg nagyon finom. Citromos is, meg áfonyát is rakhatsz bele, 2in1
Hozzávalók: Linzertészta, A krémhez: 2 evőkanál keményítő, 2 citrom, 75 g cukor, 30 g vaj, 3 tojás sárgája, A tojáshabhoz: 3 tojás fehérje, 150 g porcukor
A tésztával ki kell bélelni a tepsit, villával megszúrkáljuk, lefedjük sütőpapírral és teleszórjuk száraz babbal. Így kell elősütni 10 percig 180 fokon.
A krémhez a keményítőt fel kell oldani fél deci vízben, hozzáadni a két citrom lereszelt héjához, levéhez, és a cukorhoz, az egészet fel kell forralni és 2-3 percig főzni. Mehet bele a vaj, a tojássárgája, és levehetjük a tűzről. A krémet az elősütött tésztára kenjük és 180 fokon 5 percig sütjük.
A tojáshabhoz a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Ezt is eloszlatjuk a sütin, és az egészet 10 percig sütjük 180 fokon.