

Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Meggyes mákos pite
2008-06-09 13:591.

Torolt_felhasznalo_632402
Létrehozva: 2008. június 9. 13:59
LÁnyok! Tutijó meggyes-mákos pite recepteket várok.
Vagy valami jó mákos sütit. Lehetőleg olyat, amiben mák a töltelék. Szülinapra lesz "mákimádónak", nem szeretnék felsülni, szóval csak kipróbált recepteket kérnék.
köszönöm
Ez kipróbált, fini recept !
Habos meggyes-mákos süti :
15 dkg darált mák, 15 dkg + 3 ek. liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj + a tepsi kenéséhez, 25 dkg magozott meggybefőtt, 4 tojás, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 1/2 citrom leve, 1 citrom reszelt héjja, 1 tk. szódabikarbóna, fél üveg meggylekvár, csipet só.
A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a sárgájákat. Mák+15 dkg liszt+szódabikarbóna+citromhéj elkever, és a tejjel felváltva a vajas krémhez ad. A meggyekről a levet leöntöm, jól lecsepegtetem őket és a 3 ek. liszttel alaposan meghintem mindet, majd óvatosan a tésztába forgatom. és vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, 180 fokra előmelegített sütőbe mehek. Nekem 30 perc kellett ahhoz, hogy a tészta megbarnuljon és a tűpróbán is átmenjen. A fehérjéket csipet sóval félig felverem, majd hozzáadom a porcukrot és a citromlevet, kemény habbá verem. A sütőből kikapott tészta tetejét meggylekvárral kentem meg, majd rákanalaztam a habot. 5 percre visszament a sütőbe, majd lekapcsoltam és még 15 percet száradt. Nagyon finom lett, szerintem a meggy még dobott rajta.
Igen, tényleg nagyon fini
Bögrés meggyes-mákos
1 bögre liszt
1 bögre mák
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 kiskanál fahéj
1 tojás
1 sütőpor
2 evőkanál olaj
tetejére meggyet szórni.
A tojást az olajjal és cukorral kikeverem, beleteszem a fahéjat
ezután felváltva keverem bele a mákot-sütőporos lisztet-tejet.
Kivajazott lisztezett tepsiben kell sütni, kb. 160-180 fokon.
Egyszerű, gyors és nagyon finom!
ígye:
MEGGYES-MÁKOS MUFFIN (Stahl)
Hozzávalók: (12 db)
10 dkg meggybefőtt
15 dkg puha vaj
15 dkg cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 dkg liszt
3 dkg darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej
- Fehércsoki mázhoz:
10 dkg csokoládé
10 dkg vaj
2 evőkanál tejszín
10 dkg porcukor
- Tetejére:
lecsöpögtetett magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A muffin formákat papírral kibéleljük.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a darált mákkal és a fahéjjal. A vajat habosra keverjük a cukorral és a vanília aromával, majd hozzáadjuk egyenként a tojásokat. A masszához hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd belereszeljük a citrom héját, végül fellazítjuk egy kis tejjel.
A masszába belekeverjük a lecsöpögtetett meggyszemeket, majd a formákba adagoljuk.
Kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztjuk a vajjal és tejszínnel, majd levesszük a gőzről, és hozzászórjuk a porcukrot. Addig kevergetjük, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenjük a kész muffinokra.
Meggyes-mákos pite
Hozzávalók a tésztához (vagy bármilyen bevált linzertészta jó):
40 dkg liszt
25 dkg ráma
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
tejföl, amennyit felvesz (kb 1-2 evőkanál)
pici só
fél tasak sütőpor
Hozzávalók a máktöltelékhez:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 csapott evőkanál búzadara
2 dl tej (illetve annyi, hogy egy lágy máktölteléket kapjunk)
1 tasak vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj (el is maradhat)
1 üveg magozott meggybefőtt leve nélkül, vagy 40 dkg friss meggy
A tésztához a liszttel elkeverem a sütőport, pici sót, elmorzsolom a Rámával, hozzáadom a cukrot, tojássárgáját, és annyi tejföllel összedolgozom, hogy gyúrható, nyújtható tésztát kapjak.
A darált mákot elkeverem a hozzávalókkal, és kicsit felfőzöm. Nem baj, ha kicsit lágyabb, krémesebb, mert a tészta úgyis beszívja a felesleges nedvességet, és nem jó, ha túl száraz a töltelék.
A tésztát kettéveszem, egyik felét alaposan meglisztezett deszkán kinyújtom kb fél cm vastagra, picit nagyobbra, mint a tepsi mérete, hogy legyen pereme. Kibélelem vele a tepsit, belesimítom a máktölteléket, rá a meggyet (ha friss a meggy, meg lehet hinteni kevés fahéjas porcukorral) megszórom kevés búzadarával, és a másik rész kinyújtott tésztával befedem. Villával megszurkálom, és kb 180 fokos előmelegített sütőben világosbarnára sütöm. Kb fél óra, de jobb figyelni, nehogy túl sötét legyen.
Makparfait szederontettel
2,5 dl tej, 3 dl tejszin, 25 dkg cukor, 15 dkg daralt mak, 1 citrom reszelt heja, pici fahej, 1 cs. vanilincukor, 5 tojassargaja
Szederontet:
50 dkg szeder (fagyasztott v friss), 15 dkg cukor, 1 dl vorosbor, 1 citrom leve, 4 dl viz
A tejet a cukor 2/3-ad reszevel, a vanilincukorral, a citrom lereszelt hejaval es a fahejjal folforraljuk. Beleszorjuk a makot es fozzuk nehany percig. A tuzrol leveve gyorsan kevergetve hozzaadjuk a tojasok sargajat. Kihutjuk. A tejszint a maradek cukorral felverjuk es ovatosan belekeverjuk a kihult makba. Alufoliaval kibelelt ozgerincformaban kifagyasztjuk.
A szedret a vizbe, vorosborba tesszuk, beletesszuk a cukrot, belecsavarjuk a citrom levet, es 20-30 percig fozzuk. Atpasszirozzuk, kihutjuk.
(szeder helyett szerintem ribizlivel, meggyel, eperrel, málnával is kúl lehet :-) )
jótvágyakat!
Öntött makos
10 dkg vaj vagy margarin
20 dkg porcukor
6 tojassargaja
3 evökanal tej
Ezeket jol összekeverjük.
Aztan hozzaadjuk a 20 dkg daralt makot, a hat tojas feherjeböl keszült habot, 1 csomag sütöport, es 1 csomag vanilias cukort.(en meg egy csipet sot is szoktam bele tenni)
Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük es lassu tüzön megsütjük. Ha nincs otthon tej, jo a viz is.
Nem tevedes, tenyleg nem kell bele liszt.
Üdv: Porschi