Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kérek róla egy képet !
Nekem van üveg deszkám, de azon nem lehet klopfolni !
Szerintem te is ezt olvastad, nagynehezen
megtalálta a Google.
http://www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=6&id=6429
A fa vagy a műanyag vágódeszka egészségesebb?
“Egy hírben olvastam, hogy a fa vágódeszkák higiénikusabbak, mint műanyag társaik, mivel a kórokozók nem tudnak annyira megtelepedni rajtuk. Valóban így lehet?”
A hírt magam is az elmúlt hetekben olvastam, ám utánajárva kiderült, hogy az eredmények hátterében álló kutatás nem új keletű: Dean Cliver és Nese Ak, a Wisconsin Egyetem mikrobiológusai 1992-ben kezdték vizsgálódásaikat a fa és műanyag vágódeszkák terén, és 1994-ben publikálták eredményeiket.
Kiindulásként egy azóta már elvetett hiedelem szolgált: a laikusok és a hozzáértő szakemberek is úgy vélték, a műanyag vágódeszka higiénikusabb, mint a fa, hiszen a húsokból a felszínére kerülő baktériumok könnyebben eltávolíthatók róla. Cliver és Ak vizsgálatuk során éppen olyan tisztítási módszert készültek kifejleszteni, amivel a fa vágódeszkák is a műanyagok higiéniaszintjére hozhatók.
A vizsgálat során tízféle keményfa-deszkát, négyféle műanyag polimert valamint egy keménygumi deszkát fertőztek meg ismert mennyiségű Escherichia coli, Salmonella typhi, Camoylobacter jejuni, Listeria monocytogenes és Staphylococcus aureus baktériummal – ezek a feldolgozatlan húsok által terjesztett leggyakoribb kórokozók.
Elburjánzás
Meglepve tapasztalták, hogy míg a fa vágódeszkákon három percen belül kipusztult a baktériumok 99,9 százaléka, a műanyagokon nemhogy nem pusztultak el, hanem vígan szaporodásba fogtak. Egy éjszakán keresztül szobahőmérsékleten tárolva a különféle deszkákat, a műanyagok felszínén megnőtt a baktériumok száma, míg a fákon lenullázódott.
Tény és való, hogy a műanyag deszkák felszínéről könnyebben lemoshatók a kórokozók, mint a fáról – ez azonban csak a vadonatúj vágódeszkákra érvényes. A használt, késsel összekaristolt műanyag lapokról gyakorlatilag lehetetlen teljesen eltávolítani a megtelepedett baktériumokat.
Igaz, hogy a fa belsejébe beivódik a kórokozók egy része, ezek azonban már nem életképesek, így fertőzést sem hoznak létre. Sajnos, a műanyagok általában túlságosan jó alapot szolgáltatnak a baktériumok szaporodásához, ezért van, hogy kórházakban is gyakran következnek be fertőzések a betegbe helyezett kanülökön, katétereken keresztül.
Bíró Zsuzsa
2006. január 18.
Hát már nem emlékszem pontosan hol de olvastam egy cikket a vágódeszkákról és egyértelműen a favágódeszkát ajánlották. Higiéniai szempontból is!
Nem, nem csikorog, és klopfolni is gond nélkül lehet rajta. Rá is van írva, hogy bírja, mert vmi speciálisan edzett üveg. Többször le is ejtettem már a járólapos konyhában, akkor se lett baja. Mi nagyon szeretjük, sokkal higiénikusabb, mint a műanyag, vagy a fa. Mondja ezt egy asztaloslány..
Hopp.hopp!!! Ez nem igaz. Pont a műanyag deszka tilos, mert azt nem lehet magas hőfokon mosogatni.
Egyébként profi helyen a vágódeszkát tömény sóval dörzsölik be naponta (előírás!!!), attól minden elpusztul.
Csak a gyenge minőségű fa hajlik el a mosogatógépben. Keményfa, vastag vágódeszka bírja a kiképzést.
És nem utolsósorban: éttermekben meg hasonló helyeken tilos a fa vágódeszka és társai, mert megtelepednek a bacik a résekben. Na én ezért sem veszek fát.
A nagymamám gyúrótáblája kb 20 évig bírta..mostanában ment szét, azért vettem újat.
Az üveg dolgoktól félek,hogy eltörnek.... azon rántott húst sem lehet előkészíteni
Á,dehogy! Hozzáértő ajánlotta,azóta így csinálom.
Mosogató gépbe meg én nem teszem,mert beszívja a mosószeres vizet a program alatt.
Szervusztok!
A vágódeszkát és a gyúrótáblát forró vízzel jól átsúrolom, hagyom kiszáradni, a fakanalat megmosom, de kezelni nem szoktam. Ha nagyon elszíneződik lecserélem. Szerintem külön kezelést nem igényelnek, ha használat után alaposan lemosod őket.
Én is tartanék ettől...
Én nem szoktam kezelni, szépen patinásodik
a hétköznapi használattól. Én még a mosogatógépbe is beteszem, pedig általában azt mondják, hogy nem ajánlatos.