Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kemencében sütés, főzés
2007-05-10 14:191.

Torolt_felhasznalo_664196
Létrehozva: 2007. május 10. 14:19
Kedves lányok, asszonyok, nagyik ! Most készül el egy uj kemencénk és szeretnék segitséget kapni a kemecében süthető, főzhető ételekről. Valami sejtésem azért van, de aki már használja, vagy használta szivesen veszek minden hozzászólást.
Köszi:
Szia,
Engem erdekelne a kemencerol osszeollozott anyagod, elkuldom priviben az email cimem.
Gondolkozunk mi is azon, hogy epitsunk kemencet a konyhaba. Az egyik fo gondom, hogy vajon mennyi helyet foglal el, mekkora tavolsagot kell tole tartani? 3.90x3.50 m a konyhank, a ket 3.50-es falon van egy-egy ajto, az egyik 3.90-es teljesen szabad a masikon pedig lesz egy teraszajto. Csatolok egy kepet. A kemeny a jobb also sarokban van.
Az oviba épült kemence készítőinek az elérhetőségéet jövőhéten meg tudom adni (most szünet van).
Ők a használatáról is tudnak tanácsokat adni.
Korrektek, rugalmasak, a kemence meg gyönyörű!
Sziasztok! Nekem egy jó kemenceépítő kellene tavasszal.
ötlet?
Sziasztok! Megpróbálom feléleszteni ezt a topicot, hátha nem kell újat nyitnom, hiszen a kérdésem ugyanaz:
Tudtok-e küldeni kipróbált kemencés recepteket küldeni? Valamint kemencés fortélyoknak is örülnék!
Cserébe el tudom küldeni azt a gyűjteményt, amit a netről ollóztam össze (receptek, fortélyok - kb. 30 oldal).
Mi most építtettünk kemencét az ovinkban és szeretnénk mielőbb felavatni és rendszeresen használni.
A kemencéhez használható egyéb kiegészítőkről kérdeznélek benneteket.
Hőmérő, lapát.... egyebek.. Mi az, ami feltétlenül szükséges, mit mivel lehet helyettesíteni, végtére is találékony ember a magyar.. Beszerzési források, komplett menüsorok, a maradék hasznosítása, vagy minden elfogy nálatok azonnal?
Leült egy kicsit ez a topic, hátha beindul. Ma próbáljuk ki először a kemencénket, 6 db pizza sül, remélem sikerül....
Szia!
Mi kenyeret 2kg lisztből csináltunk,két cipó lett mint a képen is láttad.Sajnos nagyon megsült,mert a nagyi azt mondta kb másfél óra kell.Ebből tanulva elég lett volna az 1 óra+/15 perc/, is .Nézegettük mi a kenyeret,hogy sül,de igy sikerült.Legközelebb már ügyesebbek leszünk.A rétesnek kb 20perc kell.
Mi még húst nem sütöttünk,de a hétvégén ki akarom próbálni.
Szió!Sok szerencsét!
A Süssünk-főzzünk / Kenyeret sutnek! topikon nagyon jó ötleteket lehet találni a kemencéhez!
Lynetta írtam neked privit!
Szia ! Tudod, azt szeretném kérdezni, hogy a kenyeret mennyi ideig kell sütni, mert még ezt senkitől nem hallottam. Tehát kb. is jó. Azt még nem sütöttem, de a jövő héten én is akarok sütni és ezért nagyon érdekelne. A sütik nagyon jól mutatnak a képen, ügyesek vagytok! Még süteményt egyáltalá nem sütöttem, csak husokat. Azt is szeretném megtudni, hogy a süteményt mennyi ideig kell sütni kb. ? A jövő héten remekelni akarok, hát nem tudom, hogy mennyi sikerrel.
Két hétig nem leszek, mert megyek üdülni, de jó lenne, ha még a héten tudnál válaszolni: Köszönöm : Ildi
A hétvégén ahogy írtam ,sütöttünk, kipróbáltuk a kemencét!
Minden nagyon jól sikerült,csak a kenyér nagyon megsült. Nagymamám segítkezett,mert ő nagyon sokat sütött kemencében.
Rájöttünk,hogy kenyérsütés előtt két órával elég befűteni.Mi szőlővesszőt,akácfát használtunk.
A mi kemencéket korondiak rakták,ebben nincs üveg,az alján.A belseje 1mx0.80m.
Samotttéglával készült,kívül pedig használt,bontott tégla.A képeken látszik is.
Van egy könyv:Sabján Tibor:A búbos kemence.Érdemes elolvasni.
Szia ! Ez a kemence csodálatosan sikerült. Látom van kenyérlapát is hozzá. Mostanában mi a miénkben nem csináltunk semmit, de egy hét mulva megyek a telekre és akkor megint sütögetünk. Már igértem többször én is képeket, de hamarosan felteszem.
Jó sütést, főzést mindenkinek!!
Olvastam az elkészült kemencédről , láthatnék képeket??
Köszi és várom nagyon..
Nekünk a múlt héten lett kész a kemencénk,van hozzá masina is.Nagyon szép lett,de még nem próbáltuk.Nagyon szeretnék benne kenyeret sütni,ha valakinek van jó receptje kérem irja le vagy küldje el!!
Szia Lynetta ! Az igazság az, hogy péklapátot még nem csináltattunk, de folyamatban van. A kép már elkészült, de segitség kell hozzá, hogy feltegyem, mert ilyet még nem csináltam. Mostanában nem voltunk a hegyekben és igy sütés sem volt. No de ami késik nem mulik!
A kemencénk belseje nagy, csak a sütőtál 1 mx6o cm-es. Amikor van benne valami bizony férfi kell hozzá, hogy beemelje. Egy-két hét mulva megyek édesanyámmal kb.2 hétre, akkor majd igyekszem kisérletezni a sütéssel is.
Ugye milyen érdekesen épitik a kemencét ? Én nagyon csodálkoztam, amikor mondták,hogy sok üveg is kell, meg kő. Végig ott voltam az épitésnél és láttam hogyan készült. Komolyen mondom, hogy egy élmény volt. Nem beszélve a kályhásról, ő szemmel láthatóan élvezte amit csinál. Ritka az ilyen iparos ember. Le is fényképezte referencia munkának.
A melegre igazán nem lehet panaszunk!!
Az a szerencse, hogy azért minden nap esik egy kicsit. Nagyon jó hetet kivánok Neked és a többieknek is. Pusz.
szia, sziasztok! igen, érdekes az idő, ha kirakok ruhát száradni , kétesélyes, vagy megszáradnak félóra alatt, vagy egy napig sem, mert mindig újraáznak!! Fura egy idő van, annyi szent!
A péklapátra már akartam írni, hogy megvan ugyan,de sose használtam, a miénk méretre belül ugye pontosan olyan mint egy sima sütő (csak hosszabb hátrafele), szóval nem is nagyon tudnék vele manőverezni! Egyszerű konyhai fogókesztyűvel teszem be, veszem ki a dolgokat és sütőlapot tettem bele (régi sütőből kiszuperáltam).
A péklapát majd a kintibe lesz, ha egyszer a párom összedobja (idő, pénz kérdése mint annyi minden...).
Egyébként a melegek miatt ezer éve nem sütöttem, mert ugye nincs rendes sütőm!
Valaki kérte hogy küldjem el a kályha készitésének fázisait fotón,de aztán nem jelentkezett emilcímmel, pedig szivesen elküldöm!!!!
Puszi, szép napokat!!!
Lyni
Örülök,hogy találtam kemecés témát mert nálunk is aktuális a sütés.Nekünk most készült el pár napja a kerti búboskánk és ha érdekel valakit szivesen teszek fel képet róla.A sütő amiról írtatok kór lemezből van és valóban nagyon szuper dolog!
Üdv.
Szia Lynetta !
Milyen volt a hétvégétek ebben az időben, igaz az nagyon változtatos volt. A szabadban nem nagyon lehetett sütkérezni, mivel egyszer sütött a nap, máskor pedig esett. Felfrissült a levegő. A hétvégén mi sem sütöttünk semmit, de most ezen a héten már igen. Gondolom ez a nagy hév maj alább fog hagyni, mert megunjuk, habár ha valaki jön hozzánk mindig kiváncsi arra, hogy hogyan müködika kemence. Sok jó receptet leirtam már a sütéssel kapcsolatosan. Majd ha szabin leszek akkor lesz időm kipróbálni.
Minden jót ! pusz.
Látod, még péklapátunk nincs, de a többi kellék minden meg van. Igaz, hogy kenyeret még csak akkor fogok sütni, ha hosszabb ideig leszünk a telken. A hétvégén malachúst sütöttünk, isteni volt. Jó sokan összegyűltünk, a hangulat is remek volt. Végüli az idő is jó volt, mert amire tálalni kellett az ételt, addig már gyöngyörűen sütött a nap. Az eső a hosszú hétvégén egyáltalán nem zavart meg bennünket, mivel után napos idő lett.
Nem is gondoltam volna, hogy ilyen jó dolog a kemence. A barátaink már a jövő hétre tervezik, hogy most töltött káposztát készitsünk. Persze nem muszáj az embernek nagyon tele ennie magát, én azért vigyázok az ilyen ételekkel. Szóval a husok sütögetésében már van tapasztalat. Sütés előtt a kemencében kb. 4-5 óráig fütünk, ennyi idő feltétlen kell, hogy elérje a sütéshez a hőfokot.
köszi! Kíváncsi leszek a képre! Többiek, ti is küldjetek kemenceképet! :-)
Mi találtunk egy tök jó péklapátot az öreg házban, ami mellé építkeztünk!
Lyni
nekem semmi, most leálltam, mert olyan meleg van hogy nem gyújtjuk be (nálunk a nappaliban van)! Pedig nincs rendes sütőm
De figyelem hátha jönnek az ötletek
Kiváncsi lennék arra a spec. tepsire!
Én a Pataky-tálban sütöttem benne, jénaiban meg sima tepsiben!
lynetta
A hétvégén másodszor hazsnáltuk a kemencét, 2 db gyöngyörü csülköt sütöttünk benne. Már egyre jobban megy a sütés. Még tésztát nem sütöttem. Óriási élmény volt, mert nagyon dicsérték és az ize is teljesen más mintha sütőben sült volna. Fényképes is készitettem a kemencéről, vagy felteszem. Csináltattunk hozzá különböző eszközöket, pl. egy nagy tepsüt fedővel együtt, ami valamilyen speciális anyagból készült, de az van, hogy egyáltalán nem ég meg benne az étel és még a szélén sem kap oda. Szuper.
Nincsenek ujabb ötletek.?
köszi, kérem szépen!Ha nem vagyok szemtelen, a kenyereset is! De ráér, nehogy most este másolgass!!
Aranyos vagy!
Lyni
Van egy jó olajban sütős lángos receptem, ha kell előkaparom és bemásolom! A kenyérlángos a kenyér tésztájából készül, olaj nélkül és a kemencében ! Van a kettő között különbség bár mindegyik finom!
Üdv!
lányok, a lángosrecept ua mint az olajban sütősé? Magáé a tésztáé?
köszi!
Addig is marad a lángos, kalács és kenyér.
Ha lesz biztos tuti kenyér receptem magosztom majd veletek, csak még próbálgatom mert nem mindegy milyen meleg a kemence, mennyire lágy a tészta stb.....
na, hát akkor már értem!
szerintem mi malacot nem fogunk sütni, hiába isteni, nem vagyok oda a malachúsért meg a látványért sem! CSak olyat eszünk aminek szárnya van (kivéve néha egy kis tarja vagy épp rövidkaraj). De ez egyéni ízlés! Biztos sok jótól fosztom meg magam!
Asszem a kakaós csigát is arról a linkről vettem, amit beírtam!
(nekünk tök sokáig száradt a kemence, igaz, februárban készült!)
Szia !
Az igazság az, hogy még most száradt ki a kemece, igy egyenlőre próbaképpen csirkét sütöttem. Az finom volt, de legközelebb egy fél kismalacot sütünk a barátokkal, akik már sütöttek kemencében. Én már ettem belőle amikor ők készitették, de isteni volt, még a bőre is olyan volt mint ahogyan az irva vagyon.
Pusz:
Szóval kellett a 10 kg, na meg aztán ajándékozni is kellett .
Anita! Mire ment el a tíz kiló liszt?
Na megyek az oviba a legnagyobbomért!
Lyni
Sziasztok!
Mi az a filagória?
Ha valakit érdekel, az egész kályharakási folyamatot lefotóztam, mert az én párom is szeretne kinti kemencét csinálni, még a nyáron! Alig várom..én nem sütöttem a hétvégén, pedig kinéztem egy hawaii csirkemell nevű kaját, a képen nagyon megkívántam, csirkemell, rajta ananász + bő sajt, de olyan meleg volt, hogy nem volt kedvünk begyújtani...
Anita, köszi a receptet! A lángos alaprecept ugyanaz mint amikor olajban sütöm? Én eddig még csak olyat csináltam!
a kemencét azért mondtam redvásnak, mert akkor fotóztam mikor pont kész lett, azóta azért le lett tisztítva, rá van téve a sutra takaró, meg ilyesmi, szóval pofásabb! És a teteje is tele van rakva odaillő tárgyakkal. Nem akartuk népiesre venni, úgyhogy csak módjával! Szárított menyasszonyi csokor, kandeláberre hajazó mécsestartó, ilyesmi. Majd csinálok egy új képet. De nagyon sok kályha, kemence és kandalló közül választhattunk, megvan mindnek a képe a gépen, ha valakit érdekel.
Igen, kakaóscsiga volt és nagyon finom !Mondjuk mikor már pár órás volt, bekeményedett, de megmikrózva olyan volt mintha épp most jött volna ki a kemencéből!
Én itt néztem hogy vannak jó receptek: www.hazikenyer.hu
Sziasztok!
Tök jó hogy van itt egy ilyen fórum!
Lyni
Mit sütöttetek a hétvégén? Nálunk szombaton volt a "nagy" nap, 10 kg. lisztet sütögettünk el.
Igaz, lehetett volna jobb idő is
Egyik ismerősöm malacot akar süttetni
Valaki sütött már ?
Megjöttem, bocs, hogy eltűntem, de a hétvégén sütögettem ám
Csak azt sajnálom, hogy nem fotóztam, pedig mindig megfogadom, hogy csinálunk egy pár képet aztán olyan gyorsan történik minden, hogy nem igazán van időm ilyenekkel foglakozni.
Szóval a kapros- tejfölös lángos az csak simán a kenyértésztát a
bevető lapáton elnyújtjuk/ szigorúan lisztezni, mert nem jön le a lapátról másképp/ , megkenjük tejföllel és megszórjuk apróra vágott friss kaporral, picit sózzuk és be a kemencébe. Nagyon finom, régen felénk így sütötték, én pedig megpróbálom átvenni a
régi dolgokat, bár még sokat kell gyakorolni!
Sütöttünk megint kenyeret is egész jó lett, de még mindig elégedetlen vagyok.( Diós és mákos kalács is volt!
Nagyon szuper a kemencétek/nem is redvás/ és a kakaós csiga /igaz jól láttam, hogy kakaós?/ istenien néz ki, biztos nagyon finom volt, jó lett volna megkóstolni! Nálunk a kemence nem a házba van rakva, hanem van egy kis házikó építve neki , ezért nyáron , főleg nyáron használjuk.
Jó tippet adtál a rakott krumplival, ki fogom próbálni! Várom a képeket!