Ezo

Kutyanév-számmisztika

Ebben a sorozatban a házi kedvencek személyiségét fogjuk feltérképezni a számmisztika segítségével – hiszen kisállatainknak is van önálló személyiségük.

„A kutya az egyetlen lény a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.”
Charles Darwin

Akinek évek óta vannak állatai, pontosan tudja, mert megtapasztalta, hogy fajon belül is hatalmas eltérés lehet az állatok között. A számmisztika a név betűinek segítségével tárja fel a belső, rejtett és a látható tulajdonságokat és az esetleges eltérésből adódó feszültségeket is. Ennek tudatában könnyebb elfogadni – és kezelni is – kedvenceinket.

Kezdjük a kutyákkal!

BUKSI: Vidám, mozgékony, érdeklődő, könnyen tanul. Rengeteg térre van szüksége. Ha lakásban él, akkor naponta minimum háromszor le kell vinni sétálni. Amennyiben lehet, póráz nélkül kell engedni szaladgálni. Egyébiránt elég erőszakos, akaratos és harcias is tud lenni. Ez főleg akkor nyilvánul meg, ha nem mozoghat eleget.

REX: Kettőség van benne: egyrészt nagy a szabadság- és térigénye, másrészt sokat kell szeretgetni, simogatni. Ha nem kapja meg valamelyiket, vagy egyiket sem, akkor ingerlékeny, ideges, kibírhatatlan lesz. Abból lehet észrevenni, hogy nincs jól, ha folyton ugat, vagy ha el sem mozdul a gazdi mellől. Egyik sem egészséges.

MORZSA: Magának való, visszahúzódó hajlamú, ugyanakkor energikus és kíváncsi is. Hol az egyik, hol a másik látszik. Nagyon jó, ha van saját helye, ahova lepihenve békén hagyják. A gyerekeket is meg kell tanítani, hogy ilyenkor nem szabad „piszkálni”, mert különben heves, agresszív módon fog reagálni.

LIZI: Ő egy kutya zseni. Bármit képes megtanulni, sőt tud logikusan gondolkodni. Nagyon szórakoztató, és közben hasznos is. Igazi társ, barát és házőrző is. De nagyon érzékeny. Ha nem kap elég elismerést, akkor szabályosan megsértődik. Szeret kirándulni és utazni is. De vigyázni kell rá, nem szabad egyedül hagyni, mert nem talál haza!

PAMACS: Nagyon sok szeretetre van szüksége. Igényli a fizikai érintést és a gondoskodást. Nem lehet eleget simogatni vagy a szőrét fésülni. Cserébe ő is rengeteg szeretetet ad. Bárkinek bármi baja van, ő odamegy, és jelenléte gyógyító erejű, akár fizikai, akár lelki bajról van szó. Vigyázni kell, mert hízásra hajlamos!

NÉRÓ: Rendkívül okos, szuverén egyéniség. Ha van kedve, alkalmazkodik, ha nincs, akkor megmakacsolja magát, és azt csinál, amit akar. Amikor „jó passzban” van, akkor kellemes társ és vidám társaság, de ha épp a befelé fordulós fázisában van, akkor mogorva és ingerlékeny. Ha a gazdi szereti, el tudja fogadni, hogy kutyájának is lehet rossz napja.

BUNDÁS: Nyugodt, kiegyensúlyozott, hűséges és szorgalmas kutya. Munkára alkalmas. Szívesen segít bármiben a gazdájának. Nagyon ragaszkodó, ezért nem szabad eladni, vagy odaajándékozni másnak. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor az új gazdinak türelmesnek kell lennie vele. Amikor megszokja az új környezetet, akkor az új gazdit fogja hűen szolgálni.

CSÖPI: Szeretetre méltó, szép és kedves kutya. Ha megvannak a fizikai adottságai, akkor érdemes kutyakiállításokra vinni, versenyeken indítani és tenyészteni is, mert pénzt hozhat a gazdájának. Ha nem, akkor is sokat segíthet a gazdájának: megvédi, vigyáz rá, akár meg is mentheti az életét. Ez a kutya többet ér, mint egy lottóötös!

LADY: Erős fizikailag és/vagy lelkileg. Olykor félelmetes és ijesztő a fellépése. Főleg az idegenekkel bizalmatlan. Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ő nem simogatni való öleb. Őt pedig meg kell nevelni, hogy tilos harapnia vagy odakapnia. A sajátjaival viszont kedves és szeretetteljes. Igényli, hogy szeressék, és bevonják a családi életbe.

LÉDI:
Vidám, játékos, nagy mozgásigényű. Sok és rendszeres mozgásra van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon. Vigyázni kell rá, hogy ne szökjön el, mert van benne „világjáró” hajlam, és ha egyszer elmegy, nem biztos, hogy visszatalál. Ezért meg kell nevelni, és csak utána szabad póráz nélkül sétáltatni.

SUZY: Nagyon okos, önálló, büszke és határozott. Nem könnyű rávenni, hogy azt csinálja, amit a gazdi mond, ezért már kiskorában el kell vinni kutyakiképzésre. Ilyenkor még könnyen és gyorsan tanul, és ha a legelején tisztázódnak az erőviszonyok, a hierarchia, akkor sosem fog ezzel szembeszállni. De ha ezt elmulasztja a gazdi, akkor a fejére nőhet a kutya.

MOLLY: Nyugodt, megbízható, hűséges és rendkívül okos kutya. Fontos, hogy a gazdi ne csak utasítsa, hanem mondja is el, hogy miért. Amennyiben veszi a fáradságot, és a kutyát társnak tekinti, akkor egy komoly támogatót kap cserébe. De ha semmibe (kutyába se) veszi, akkor szinte biztos, hogy előbb-utóbb el fog szökni tőle.

KORMI:
Nagyon szép és kedves kutya. Nem lehet nem szeretni. Mindenkivel jóban van, ezért nagyon kell vigyázni rá. Korán meg kell tanítani, hogy ne fogadjon el senkitől ételt, csak a gazditól, ugyanis nagyon szereti a hasát. Ezzel el lehet csalni. De a hízásra is vigyázni kell, főleg az édességekre. A rendszeres mozgás segít az egészségének megtartásában.


KORMOS:
Rendkívül tanulékony és kíváncsi. Mindent látni akar. Mindent megszagol, megkóstol. Minél előbb meg kell tanítani, hogy ne egyen meg „tücsköt-bogarat”. Veszélyes lehet rá nézve, ha nem fegyelmezi a gazdi ilyen téren. A nevelés és a kellő szigor ahhoz is szükséges, hogy ne higgye, ő a falkavezér!

EMMA:
Szép és szeretetre méltó kutya. Igényli, hogy sokat simogassák, és ápolják a szőrét. De ha „mehetnékje” van, akkor engedni kell, különben elszökik. Elengedhetetlen, hogy a gazdája határozott és következetes legyen, máskülönben a kutya átveszi az irányítást. Általában erős, izmos, ezért érdemes pályára kivinni.

TAPPANCS: Érzékeny, félénk, jólelkű, elcsábítható. Nagyon kell rá vigyázni, mert mindenkiben megbízik. Korán meg kell tanítani, hogy ne fogadjon el senkitől semmilyen ételt. Nem szabad túl szigorúnak és erőszakosnak lenni vele, mert megsértődik, és megmakacsolja magát. Szeretettel sokkal többet lehet elérni nála.

DONKA: Erősen kötődik a gazdájához, sőt átveszi a gazdi aktuális hangulatát, ami nem mindig van jó hatással rá. Ingerült, ideges és türelmetlen lehet ettől. Ezért törekedni kell a rendszerességre és a kiszámíthatóságra (séta, kaja stb.). Egyébként megbízik mindenkiben, ezért nagyon kell vigyázni rá. Meg kell tanítani, hogy idegentől ne fogadjon el semmit.

BRUNÓ: Szelíd, nyugodt, kedves és bölcs kutya. Nem kapkodik, nem siet, mindent komótosan csinál. Jó hatással van, gyógyítólag hat a betegekre és a magányosokra. Nem kell semmi különöset tennie. Elég, ha valaki megsimogatja, és jobban lesz tőle. De nem szabad visszaélni ezzel, mert ez a kutya igényli, hogy olykor békén hagyják. Szüksége van egy saját kuckóra, ahova visszavonulhat.

DORKA: Megbízható, kiegyensúlyozott és szép kutya. Kicsit lassú és kényelmes. Vigyázni kell, mert hízásra hajlamos. Egyébiránt jó hatással van a család minden tagjára, mert az ő nyugodtsága átragad az emberekre is. Fontos, hogy ne rángassák folyton. Legyen olyan helye, ahol pihenhet, ahova visszahúzódhat, ha elfáradt a sok rohangáló embertől.

ALEX: Végtelenül kedves, jólelkű és szeretetteljes. Egyszerűen nem lehet nem szeretni. Lusta, kényelmes, ragaszkodó és hűséges. Igazi társ. Szép és mutatós is. Mindenki őt szeretné. Ezért is kell rá nagyon vigyázni! Mivel megbízik bárkiben, meg kell tanítani, hogy csak a gazdinak tartozik szót fogadni.

KLEÓ:
Izgő-mozgó, nyugtalan, nagy mozgásigényű. Sokat és rendszeresen kell futtatni. Nem szabad szűk helyen, bezárva tartani, mert beteg lesz. Ha kap elég teret és szabadságot, akkor vidám, joviális és mókázó kutya lesz. Ugyanakkor fegyelmezésre és a következetességre szüksége van, hogy tudja, hol vannak a határok. Ettől biztonságban fogja érezni magát.

POCAK: Vezéregyéniség. Közben vidám, játékos és tanulékony is. Szívesen benne van a család „vérkeringésében”, de néha szeret egyedül lenni. Néha nehéz kiigazodni rajta. Akkor kerülhetők el a feszültségek, ha a gazdi tiszteletben tartja kutyája igényeit. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kutya körül forog minden, de meg lehet valósítani az „élni és élni hagyni” elvét.

MASZAT: Kedves, alkalmazkodó, ragaszkodó kutya, ugyanakkor érzékeny, lusta, kényelmes. Rosszul viseli, ha piszkálják, amikor pihenni akar. Viszont hősiesen védi a területét, a kertet és a házat. Olykor túlzásba is viszi ezt a szerepet. Sokat ugat, látszólag harcias, úgy tesz, mintha nekimenne bárkinek. Valójában ez csak szereplés.

PICIKE: Tanulékony, kíváncsi, mozgékony, jó kedélyű. Sokat mókázik, illetve hagyja, hogy vele mókázzanak. Különösen gyerekkel érti meg jól magát. Idős emberekre is jó hatással van, mert derűt és vidámságot visz az életükbe. Addig ugrál, míg el nem mosolyodik a gazdija. Valóságos depresszió elleni gyógyszer ő, mivel bárkit képes felvidítani.

LUNA:
Kiegyensúlyozott, megbízható kutya, ugyanakkor erős és mozgékony is. Szüksége van mozgásra és szabad levegőre. Szívesen sétál és kirándul. Ha lakásban él, akkor naponta legalább háromszor le kell vinni sétálni, különben megbetegszik. Néha úgy tesz, mintha dühös vagy agresszív lenne, ilyenkor harciasan ugat, de ez csak játék. Nehéz őt komolyan felbosszantani.

Számmisztika.lap.hu »
Sorselemzés.lap.hu »
Kutya.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top