Egészség

Orvos a bőrünkön: bemutatták az intelligens biotapaszt

A Las Vegasban zajló CES szakvásáron nem csak a legújabb drónokat és számítógépes kütyüket csodálhatja meg a közönség, hanem a közeli jövő intelligens orvosi és tudományos eszközeit is. Ezek között mutatták be a BioStamp nevű eszközt, amely fontos információkat szolgáltathat a gyógyulásunkhoz.

A BioStamp egy bőrre ragasztható tapasz, leginkább egy nikotintapaszra hasonlít. Azonban a függőséget okozó vegyület helyett mozgásérzékelő, gyorsulásmérő, sőt még egy miniatűr szívritmusfigyelő (EKG) is helyet kapott benne.

A BioStamp segítségével az orvos folyamatosan szemmel tarthatja páciense állapotát (Fotó: MC10)
A BioStamp segítségével az orvos folyamatosan szemmel tarthatja páciense állapotát – Fotó: MC10

Az eszközt kifejlesztő MC10 nevű cég szerint ez az új diagnosztikai eszköz elsősorban az idegrendszert károsító, úgynevezett neurodegeneratív betegségek esetében alkalmazható hatékonyan. Az ilyen betegségekben szenvedő páciensek orvosai számára ugyanis nagyon fontos, hogy folyamatos megfigyelés alatt tarthassák betegeik állapotát.

A BioStamp képes érzékelni a mozgás során jelentkező problémákat, illetve a motoros képességek megváltozását, valamint a neurodegeneratív betegségek további tüneteit is.

“Nagyon elégedettek vagyunk a BioStamp rendszer első tesztjének eredményeivel” – mondta dr. Paolo Bonato, a Spaulding Rehabilitációs Kórház mozgáselemzéssel foglalkozó laboratóriumának igazgatója. “A tapaszban lévő szenzor nem zavarja a beteget, viselése kényelmes, miközben megbízhatóan gyűjti az adatokat, akár hosszabb időszakon keresztül. A tapasz akkumulátorának töltése és az adatok begyűjtése is rendkívül egyszerű, ez egy ideális platform lehet számos klinikai kutatási projekthez.”

További bejelentések a 2016-os CES-ről az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top