Baba

Téli vitaminbombák a babádnak és az egész családnak

Télen sajnos nem roskadoznak a zöldségesek pultjai a friss, hazai gyümölcsöktől. Összeállításunkban bemutatjuk, hogy a déli gyümölcsök mellett milyen szezonális zöldségekkel fedezheted babád vitaminszükségletét.

Cékla

Ez a zöldségféle igazi főnyeremény a hűvös évszakban! Azon túl, hogy egész télen kapható és nem is borsos az ára, még szemünket is gyönyörködteti gyönyörű bordóslila színével. Tetszetős megjelenésének hála, a babák többsége szívesen fogyasztja. Szerencsére, mivel a cékla igazi vitaminbomba! Vasat, folsavat és B1– és B2-vitaminokat tartalmaz, melyek egymás felszívódását is segítik. Bővelkedik a vérképzéshez szükséges anyagokban, elősegíti a vörösvérsejtek regenerálódását. A benne található kálium pedig az izomfejlődésre hat jótékonyan, de gazdag kalciumban, magnéziumban, kénben, cinkben és jódban is. Az egyik legkorábban bevezethető zöldségféle, már a hozzátáplálás elején, úgy 6 hónapos kortól adhatod a babának.

Téli vitaminbombák a babáknak – és az egész családnak

Sütőtök

Béta-karotinban gazdag, amely A-vitaminná alakul, támogatja az immunrendszert, segíti a légutak sejtjeinek megújítását és nagyon jó hatással van a látásra. A sütőtök húsának vízoldékony rostjai a babák számára is könnyen emészthetőek, és szabályozzák a szervezete vércukorszintjét. Emésztési panaszok esetén is bátran adhatod, mivel segíti az emésztést és hatékony gyulladáscsökkentő. A sütőtök emellett C-, D- és E-vitamint, valamint káliumot, cinket és kalciumot is tartalmaz. Kiváló szénhidrátforrás. Magas cukortartalma és ebből adódó édeskés íze miatt általában szívesen fogyasztják a babák – 6 hónapos kortól már bátran beépítheted az étrendjébe.

Gesztenye

Tudtad, hogy a gesztenye csaknem annyi C-vitamint tartalmaz, mint a ribizli? Ez a laktató, magas tápértékű héjas gyümölcs telis-tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A C-vitamin mellett tartalmaz E- és B-vitaminokat, valamint káliumot, vasat, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt, foszfort és ként is.
7 hónapos kortól, a hozzátáplálás második lépcsőjeként kínálhatod babádnak.

Brokkoli

Érdekes tény, hogy a brokkoli is káposztaféle, csakúgy, mint a karfiol és a különféle káposzták. Nagy előnye, hogy nem puffaszt, ezért jóval korábban adható a gyermeknek, mint ún. K betűs rokonai. Már 7 hónaposan beilleszthetjük babánk étrendjébe, míg a káposztával, karfiollal nem árt várni úgy 10-11 hónapos koráig. (Amennyiben utóbbiak közül készítesz ebédet a babádnak, öntsd ki a főzőlevét, helyette friss vízzel forrald újra és azzal turmixold.) A brokkoliszezon novembertől márciusig tart, így épp rendelkezésre áll az “ínséges” téli hónapokban. A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitaminban gazdag, de sok vasat, folsavat, káliumot, foszfort, kalciumot is tartalmaz. Kiváló fehérjeforrás.

Téli vitaminbombák a babáknak – és az egész családnak

Sárgarépa

Magas a cukortartalma, színe hívogató a gyerekek számára. Szintén azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyet nagyon korán, már a hozzátáplálás kezdetétől adhatsz babádnak. Gazdag B1-, B2-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban és karotinban is. Emellett értékes kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, káliumot, nátriumot is tartalmaz. Fontos tudni azonban, hogy gyökereiben nitrit, nitrát és ammónia halmozódik fel, amelyek a hőkezelés során lebomlanak. Ezért ügyelj arra, hogy kétéves koráig nyersen semmiképp se fogyassza gyermeked!

Még több babaegészség az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top